Hlavní obsah

Chládek vyžene automaty ze škol

Právo, tin

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) pokračuje v tažení za zdravý životní styl žáků základních škol. Dlouhodobě mu nejvíce vadí automaty na pochutiny, které chce zakázat vyhláškou. Ta by mohla platit už od příštího roku, nejdéle od roku 2015.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Výsledky analýzy, kterou provedla Česká školní inspekce, jsou alarmující. 86 % sortimentu v automatech na základních školách tvoří balené cukrovinky, 61 % bagety a 54 % slané pochutiny, což já ani nevím co je. Toto je svačina českých dětí,“ zlobil se Chládek na úterní tiskové konferenci, kde představil plány, jak naučit děti žít zdravěji.

Vyhláška by podle něj zakazovala automaty, které prodávají nezdravé potraviny, a naopak podpořil ty se zdravými, například s mléčnými výrobky. Rozlišit nebezpečné pochutiny od zdraví prospěšných by měli podle Chládka odborníci, kteří by se scházeli u kulatého stolu.

„Měli by tam zasednout například lékaři a odborníci na výživu, kteří by měli přesně specifikovat, co je zdravé a co nezdravé. Do toho sám nemíním zasahovat,“ uvedl ministr školství. Podpořit by také chtěl školní jídelny. „Ukazuje se, že kde nejsou jídelny, tam se jí nezdravě,“ řekl.

Další hodina tělocviku

Zamýšlí také zavést třetí hodinu tělocviku, při které by ale na žáky měli dohlížet profesionální trenéři. Děti by podle něj měli doplňující hodinu tělocviku strávit na hřištích nebo sportovních klubech „Většina učitelů tělocviku je nekvalifikovaná,“ řekl Chládek.

„Naším cílem není vychovat z dětí profesionální sportovce, ale vštípit jim celoživotní lásku ke sportu,“ sdělil ministr a přidal příklad z Olomoucka, kde žáci základní školy spolupracují s judistickým oddílem. „Tam se naučí nejen bránit, ale také třeba udělat kotoul, což je pro mnoho žáků dnes nepřekonatelný problém,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám