Hlavní obsah

Stropnický nechce na českém území vojáky NATO

Novinky, fia
Praha

Česká republika není nakloněna tomu, aby na své území hostila vojska Severoatlantické aliance (NATO), která plánuje posílit svou vojenskou přítomnost na východě Evropy v souvislosti s ukrajinskou krizí. Českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v tomto smyslu v pondělí citovala agentura Reuters, která zároveň napsala, že jeho postoj se zásadně liší od stanoviska dalších členů NATO v regionu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Dobře víme, že stálé umístění jakýchkoliv cizích vojsk je stále problematické,“ řekl Stropnický agentuře Reuters. „Patřím ke generaci, která u nás zažila 80 tisíc sovětských vojáků v období normalizace, a je to pořád psychologický problém,“ uvedl.

Češi jsou podle něj zvlášť citliví na přítomnost cizích vojsk v důsledku sovětské invaze do někdejšího Československa v roce 1968, ačkoliv by vojska NATO do Česka dorazila jen na pozvání Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický místo toho hovořil o možnosti rozšířené spolupráce například při cvičeních. „Posilovat přítomnost aliance na našem území v různých modifikacích, ano. Ale jakmile dojde přímo na vojenské jednotky, jsem spíš skeptický,“ řekl ministr.

Jeden z čelných představitelů NATO, generál amerického letectva Philip Breedlove minulý týden hovořil o potřebě stálého umístění vojáků NATO na východě Evropy v důsledku napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Na rozdíl od České republiky Polsko, které má s Ukrajinou společnou hranici, už požádalo NATO o vojenskou přítomnost na svém území a pracuje na konkrétních návrzích, které chce přednést na zářijovém summitu aliance ve Walesu.

Rusko manipuluje s fakty, tvrdí ministr

Stropnický zároveň obvinil Rusko, že vede v Česku a dalších evropských zemích desinformační kampaň týkající se jeho cílů na Ukrajině.

„Totální úmyslná manipulace s fakty, daty, okolnostmi, důležitými detaily - to je jedna ze základních metod, jichž ruská strana používá,“ prohlásil ministr. „Jsme svědky docela intenzivní desinformační kampaně na našem území, a nejen na našem, ale i v ostatních evropských zemích, včetně těch velkých,“ dodal.

Anketa

Pokud by v ČR byla vojska NATO v souvislosti s ukrajinskou krizí, připomínalo by vám to rok 1968?
Ano
59,5 %
Ne
40,5 %
Celkem hlasovalo 14724 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám