Hlavní obsah

Musíme jednat i se separatisty, vyzývá Zaorálek

• Aktualizováno
Novinky, rei

Situace Ukrajiny je krizová a Rusko na ní má svůj podíl. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se na tom shodli ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho předchůdce v úřadu Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle Zaorálka je ale třeba jednat, a to i s ukrajinskými separatisty. Schwarzenberg krizi považuje za pokračování scénáře na anektovaném Krymu a je pro tvrdší postup vůči Rusku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Krize na Ukrajině podle Zaorálka dospěla do fáze, kdy hrozí občanská válka. Dokonce varoval před opakováním scénářů v bývalé Jugoslávii. Podle Zaorálka je nutné, aby všechny strany zasedly společně ke kulatému stolu, a to i separatističtí zástupci z jižní a východní Ukrajiny.

„Nevidím jinou cestu, než dostat všechny k jednacímu stolu. Dokonce bych akceptoval zástupce východní a jižní Ukrajiny,“ řekl ministr.

Referendum separatistů má podle Zaorálka v sobě „nelogičnost“. „Prosazuje separatismus, když dal Kyjev najevo, že je připraven jednat o decentralizaci Ukrajiny,“ upozornil ministr.

Šéf české diplomacie připustil, že na východní Ukrajině se rozhořel složitý konflikt, v němž na straně vzbouřenců nestojí jen teroristé. Uvedl, že v takové situaci „se Kyjevu těžko radí“, a podotkl, že také některé kroky ukrajinské vlády nepovažuje za šťastné, i když ”je naprosto jasné, že tam Rusko sehrálo velkou roli při podněcování (nepokojů)”.

Schwarzenberg: Hrozí jaderné závody

„Krymský scénář nikdy nepřestal,“ míní Schwarzenberg, pro něhož se Rusko připojením Krymu stalo nedůvěryhodným a zavdalo k závodům v jaderném zbrojení.

Schwarzenberg upozornil, že po rozpadu Sovětského svazu Moskva uznala nedotknutelnost hranic Ukrajiny výměnou za to, že jí Kyjev odevzdá sovětské jaderné zbraně na svém území. Podle Schwarzenberga si nyní země, které mají ty možnosti, nukleární zbraně opatří. „Řeknou si: toto se stane zemi, která nemá jaderné zbraně a dostane se do střetu s jadernou mocností,“ poznamenal předseda TOP 09.

Krymský scénář znovu nebude, myslí si Zaorálek

Zaorálek si však nemyslí, že by se měl opakovat krymský scénář. „Nejsem si jist, že by (ruský prezident) Putin měl podporu ruské veřejnosti,“ poznamenal a doplnil, že „náklady by byly obrovské“.

„Ale to je slabá útěcha,“ vytkl Zaorálek.

Podle Schwarzenberga jsou ale pro Putina finanční náklady vedlejší. „Hospodářské důvody nejsou platné pro Putina. Putin je absolvent akademie Dzeržinského sovětské (tajné služby) KGB, nikoliv ekonomie na Harvardu. Tady nejde o obchod, tady jde o moc, a Putin hraje jedině hru o moc,“ řekl Schwarzenberg.

Podle něj by se Spojené státy a EU měly mnohem víc angažovat a podporovat samostatnost Ukrajiny. „Nejen politicky a ekonomicky, ale bohužel i armádně,“ prohlásil Schwarzenberg a vysvětlil: „Protože Ukrajina bohužel zanedbávala armádu, a teď má ty výsledky“.

Schwarzenberg rovněž vyzývá k tvrdším ekonomickým sankcím vůči Rusku. Zaorálek ale pochybuje o jejich účinnosti a bojí se ekonomické války. Dlouhodobě podle něj bude působit efektivněji zásadová diplomacie. Dosavadní sankce už své dopady na ruské hospodářství mají, domnívá se.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám