Hlavní obsah

Pochodu za legalizaci marihuany se zúčastnilo 8000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už posedmnácté se v Praze v sobotu konal pochod za legalizaci marihuany Million Marihuana March. Pod dohledem policistů se ho zúčastnilo zhruba 8000 lidí. Průvod došel do parku Parukářka, kde na účastníky čekal hudební program.

Foto: Petr Horník, Právo

Prahou prošel průvod za legalizaci konopí.

Článek

Pořadatelé akce kritizovali před startem pochodu loňský policejní zásah proti takzvaným growshopům. Vadí jim i "přetrvávající nesmyslná represivní protidrogová politika vůči pěstitelům a uživatelům".

"Pokud chtějí zákonodárci skutečně efektivně bojovat s možnými negativními dopady užívání konopí, nechť začnou ukončením konopné prohibice," sdělil předseda pořádajícího sdružení Legalizace.cz Robert Veverka. Podle něj nynější přístup jen podporuje černý trh a kriminální prostředí i předsudky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na akci dorazili i rodiče s dětmi.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé prošli i přes Václavské náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Na akci dorazili i rodiče s dětmi.

Využívání konopí k léčebným účelům v praxi nefunguje

Pořadatelé poukazují také na to, že v Česku je sice možné od loňského dubna využívat konopí k léčebným účelům, v praxi to ale zatím nefunguje a nemocní k němu přístup nemají. Organizátoři ostře kritizovali i loňský zásah proti growshopům, tedy obchodům se semeny a pěstitelskými potřebami. Podle Veverky je obvinění z trestného činu šíření toxikomanie vykonstruované.

Dav vyšel okolo 13:00 z Karlova náměstí. Zapojili se do něj převážně mladí lidé, kteří se v parku na náměstí scházeli už před akcí a někteří z nich kouřili marihuanu.

Účastníci s sebou měli bílé a zelené balónky i transparenty s hesly: Pěstování není zločin či Konopí je droga, darem od pána boha.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé přišli demontrovat s transparenty.

Loni prošlo metropolí kolem 7000 zastánců legalizace marihuany. Akce se obešla bez vážnějšího incidentu, policie zadržela kvůli drogám sedm lidí.

Za pěstování nebo přechovávání konopí ve větším než malém množství hrozí postih. Marihuana je podle všeho tuzemskou nejrozšířenější ilegální drogou.

Foto: Petr Horník, Právo

Průvod končí v pražském parku Parukářka, kde je přichystaný hudební program.

Anketa

Jste pro legalizaci marihuany?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8999 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám