Hlavní obsah

Zubov v Brně: Putin chce Rusko zmrazit a vrhnout zpět jako Stalin

Právo, Petr Kozelka, Kristýna Schneiderová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský profesor historie Andrej Zubov, který byl po své kritice anexe Krymu vyhozen z prestižní ruské vysoké školy, v přednášce pronesené v pátek na brněnské Masarykově univerzitě přirovnal současné kroky prezidenta Vladimira Putina ke krokům diktátora Stalina a cara Ivana Hrozného, kteří Rusko uzavřeli před Evropou.

Foto: Kristýna Schneiderová

Ruský historik Alexej Zubov (vlevo) s rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem

Článek

„Putin je špatný prezident. On a jeho přátelé si mysleli, že nemohou mít to své Rusko podle vlastních představ, pokud se přikloní k západu s liberalismem a důrazem na lidská práva,“ prohlásil v Brně Zubov.

Podle něj za současným směřováním Ruska stojí vedle Putina nejrůznější oligarchové a dolaroví milionáři, kteří své jmění získali na těžbě ropy a plynu.

„Myšlenku evropského Ruska zničilo zkorumpované vládnutí oligarchů, kteří si za každou cenu snaží udržet vliv nad tamějším průmyslem, což v liberálním světě není možné. Proto chce Putin Rusko zmrazit a vrhnout zpět stejně jako Stalin a Ivan Hrozný. To všechno jen proto, aby ochránil vlastní moc. Putin říká, že teď nejsme součástí Evropy,“ prohlásil Zubov před zcela naplněnou posluchárnou.

„NATO musí dát najevo sílu ”

Podle profesora historie by se měla napjatá situace na východě Ukrajiny uklidnit po nadcházejících prezidentských volbách. Upozornil ale také, že západní státy musí dát Putinovi jasně najevo, že nebudou tolerovat jeho agresi.

„Tak, jako zastavila Hitlera až porážka ve světové válce, můžeme si být jisti, že pokud nezastavíme Putina, bude ve své agresi pokračovat. NATO musí dát najevo sílu bránit své členy,“ upozornil.

Po své kritice anexe Krymu a vyhazovu z univerzity dostal Zubov okamžitě několik nabídek z evropských vysokých škol včetně brněnské Masarykovy univerzity. On sám ale nechce z Ruska odcházet. „Chci se postavit proti tomu, co se teď snaží Putin v Rusku dělat, chci otvírat dveře, a ne je zavírat. Chci dělat všechno pro to, aby v Rusku pokračoval proces sbližování s Evropou,“ vysvětlil Zubov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám