Hlavní obsah

Bydlení je stále dražší, dávky potřebuje čím dál více lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bydlení zdražuje a neustále přibývá lidí v tíživé sociální situaci. Statistika mluví jasně. Letos putovalo do příspěvků a doplatků v prvních třech měsících přes 2,9 miliardy korun, vloni to byly necelé 2,3 miliardy korun. Proti předloňskému prvnímu kvartálu je to pak dokonce o 1,2 miliardy víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. Na příspěvek dosáhnou lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu. V Praze je to pak 35 procent. Doplatek získají ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. Dávka má dorovnat výdaje za byt tak, aby zbylo na živobytí.

Postupně přibývá lidí, kteří se bez pomoci státu neobejdou. V březnu 2012 dostávalo příspěvek na bydlení 169 100 lidí, loni ve stejnou dobu 200 200 a letos už 230 800. Doplatek pak pobíralo teď v březnu 74 800 osob, loni 61 500 a předloni 55 200.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na příspěvcích stát v prvním kvartále vyplatil 2,12 miliardy korun. Je to skoro o 440 miliónů víc než ve stejném období loni a o víc než 770 miliónů víc než předloni.

U doplatků je nárůst výdajů ještě mnohem strmější. Do doplatků od ledna do března putovalo 797,3 milióny korun. Proti předloňsku je částka téměř 2,3krát vyšší. Tehdy se na tuto dávku vydalo 353,5 miliónu korun. Loni za první tři měsíce to pak bylo 603,1 miliónu.

Vyplácení dávek se zpřísní 

Za vyššími výdaji vidí ministerstvo práce zhoršování situace rodin i zdražování bydlení. Od ledna proto zvýšilo normativní částky, podle nichž se dávky stanovují.

Ministerstvo připravuje novelu, která by měla pravidla pro vyplácení doplatků zpřísnit. Podle vedení resortu totiž dávka končívá často v nevyhovujících a předražených ubytovnách a změna má zabránit "byznysu s chudobou".

Doplatek na bydlení by měl být od ledna v ubytovnách nižší než v bytech. Ubytovací zařízení by navíc od příštího roku měla splňovat standardy kvality.

Týkat se mají třeba metrů na osobu či počtu lidí na hygienické zařízení. Na jeden byt či pokoj by měl úřad vyplácet také jen jednu dávku. Aby o ni člověk nepřišel, měl by se sám navíc snažit zvýšit si svůj příjem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám