Hlavní obsah

Šéfové komor uctili padlé rudoarmějce, recepci u Rusů bojkotují

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedové Sněmovny a Senátu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) se v pátek dopoledne zúčastnili na pražských Olšanských hřbitovech pietní vzpomínky na vojáky Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa za druhé světové války. Tradiční odpolední recepce na ruské ambasádě se ale stejně jako prezident Zeman a premiér Sobotka nezúčastní. Podle Štěcha k tomu prý není správné klima.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Senátu Milan Štěch (třetí zleva) a Jan Hamáček (čtvrtý zleva) během pietní vzpomínky na sovětské vojáky padlé ve 2. světové válce.

Článek

„Recepce na ambasádě je něco jiného než to, co jsme tady dali najevo. Tam je to společenské setkání, a v atmosféře, která teď je, si myslím, že není na takovéto setkání dobré klima,“ řekl Štěch po skončení pietního aktu.

Odmítl označení bojkot a upřesnil, že se spolu s dalšími ústavními činiteli dohodli, že uctí památku padlých, ale dalších společenských akcí se nezúčastní. „Není nálada na to, abychom oslavovali touto formou,“ vysvětlil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na ruskou ambasádu nedorazí ani prezident Miloš Zeman, který na pietní akt vyslal svého šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, či premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) – ten se pátečního pietního aktu vůbec nezúčastnil. Oslav na ambasádě se nezúčastní ani předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Ukrajinská vlajka chyběla

Hamáček se k neúčasti na recepci příliš vyjadřovat nechtěl. „Dostal jsem pozvánku od pana velvyslance a omluvil jsem se, takže se dnes nebudu této recepce účastnit,“ uvedl. Na dotazy, zda se tak rozhodl kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu, odpověděl: „Nevidím důvod to dále komentovat. Prostě jsme se omluvili a nebudeme se účastnit.“

Bez komentáře ponechal i fakt, že se pátečního aktu nezúčastnili na rozdíl od předchozích let Ukrajinci. „Zaznamenal jsem, že tu není ukrajinská vlajka, nicméně neznám důvody a je to spíše otázka na organizátory tohoto pietního aktu než na jeho účastníky,“ uvedl.

Milan Štěch dodal, že je škoda, že se Ukrajinci nezúčastnili. „Myslím si, že by se měli všichni povznést nad to, co se dnes děje. Měli bychom být schopni projevit úctu všem padlým,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám