Hlavní obsah

Sociální demokracie Teličku na eurokomisaře nepustí

Právo, Jan Rovenský

V koalici se mezi ANO a soc. dem. schyluje k dalšímu ostrému střetu. Vláda bude totiž muset krátce po volbách rozhodnout o novém českém eurokomisaři. Ve hře jsou zatím dvě jména – eurolídr ANO Pavel Telička a exministr financí, rektor soukromého Bankovního institutu Pavel Mertlík, kterého prosazuje soc. dem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Článek

Jenže ČSSD už nyní naznačuje, že Telička nemá šanci přes vládu projít. Stejně tak Mertlík, pokud se babišovci soc. demokratům na oplátku také vzepřou. Na řadu by tak nejspíš musel přijít nějaký černý kůň vzadu.

„Vůči Teličkovi panuje mezi ministry soc. dem. silná nechuť. Na jméno mu nemohou přijít kvůli angažmá v Bakalově NWR, která dovedla ke krachu OKD. A také to, že působil jako lobbista v Bruselu. Ve vedení zavládlo přesvědčení, že bude hájit zájmy podnikatelských struktur,“ řekl Právu zdroj blízký špičkám soc. dem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČSSD si chce vynahradit pětiletý půst, kdy přišla o vliv v nejvyšších patrech EU. „Pavel Mertlík je silný kandidát a díky němu by Česko mohlo získat i vlivnější portfolio. Chtěli bychom komisaře se zaměřením například na některou z ekonomických kompetencí,“ řekl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jenže lídr ANO Andrej Babiš tvrdí, že o eurokomisaři má rozhodnout výsledek voleb. V průzkumech mají babišovci v posledních měsících navrch.

KDU-ČSL se nestaví ani proti jednomu 

„Budeme prosazovat pana Teličku, pokud ve volbách uspějeme. Pan Mertlík je bývalý makroekonom a ministr financí, s fungováním EU nemá žádné zkušenosti,“ sdělil Právu Babiš.

Kritiku na Teličkovu minulost odmítá. „Pan Telička úspěšně vyjednával vstup Česka do EU, pak úspěšně reprezentoval české a zahraniční firmy v Bruselu, takže si myslím, že ze všech kandidátů je na tom nejlépe,“ dodal.

Lidovci považují Mertlíka i Teličku za možné kandidáty. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je Mertlíkovo jméno zajímavé, Teličku má za zkušeného člověka.

„Uvidíme, jednání proběhnou, bylo by dobré najít shodu. KDU-ČSL ambici stavět svého kandidáta nemá,“ citovala ČTK slova lidoveckého šéfa.

Mohou ho odstřelit i v europarlamentu

Kdyby došlo na krizový scénář a ANO by po vítězných volbách trvalo na tom, že kabinet musí schválit Teličku, anebo koalice skončí, může soc. dem. zkusit překazit Teličkův návrat do Evropské komise, jejímž členem byl několik měsíců v roce 2004, než byl vystřídán Vladimírem Špidlou, v europarlamentu.

Pokud zůstane zachována převaha úzce spolupracujících evropských lidovců a socialistů, může ČSSD využít své letité kontakty a pokusit se Teličku elegantně odstřelit.

EK totiž jako celek schvalují europoslanci, jenže minulost ukázala, že často stačí výhrůžka nezvolení Komise kvůli jedinému kandidátovi a dotyčný členský stát raději předejde fiasku a outsidera vymění.

ANO je i nadále favoritem 

Opakovat by se pak mohla situace z roku 2009, kdy se strůjci Fischerovy vlády – ČSSD a ODS – nemohli dohodnout na jméně a jako kompromisního kandidáta nakonec odhlasovali úřednického ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho. Na starost dostal rozšíření Unie.

ANO by podle posledních průzkumů bylo favoritem v eurovolbách i ve volbách do Sněmovny. Ukazuje to i zatím poslední šetření agentur Median a STEM/ MARK pro ČT z tohoto týdne.

ANO podle něj má volební potenciál 37 procent a ČSSD 30,5 procenta. Volební potenciál zahrnuje i hlasy voličů, již se rozhodují mezi více stranami, a jsou tedy možnými voliči více stran.

Reklama

Související články

ČSSD nominuje na eurokomisaře Mertlíka

Sociální demokraté nominují na post eurokomisaře ekonoma Pavla Mertlíka. Informaci Právu ve středu potvrdil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Výběr článků

Načítám