Hlavní obsah

Chovanec chce prověřit rozvědku, zajímá se o majetek i úniky informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec si vyžádal vysvětlení od šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace a jeho zástupce ohledně situace v zahraniční rozvědce. Napsala to v pátek Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž jde o způsob, jakým rozvědka nakupovala nemovitosti, a také o únik informací, který ohrozil práci rozvědky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Zahraniční rozvědka podle deníku v Česku investuje do nemovitostí, které využívá ke konspiračním schůzkám a ubytování agentů.

Pochybnosti jsou u investic do čtyř budov, které státní pokladnu v minulých pěti letech stály sto miliónů korun. Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka je ale nakládání s majetkem v souladu s platnou legislativou.

Jeden z objektů byl například vybudován v těsné blízkosti jiné budovy ministerstva vnitra, a pro schůzky s agenty se tedy nehodí, píše MfD. Další objekt byl údajně koupen a opraven za peníze státu a záhy prodán jako nepotřebný.

Anonymní dopisy

Na další pochybení upozornily podle deníku dva anonymní dopisy, které v letech 2011 a 2012 obdržel ředitel zahraniční rozvědky Ivo Schwarz. Právě s ním a jeho zástupcem Miroslavem Tomanem se Chovanec v úterý sešel.

Podle anonymu spolupracovali pracovníci úřadu pro zahraniční styky se dvěma soukromými bezpečnostními agenturami z Ostravy a Prahy. Při tom unikly informace, které agenturám umožnily odhalit jednu z budov rozvědky využívanou ke konspiračním schůzkám.

Rozvědka se proto musela nemovitosti zbavit, čímž prý utrpěla další ekonomickou ztrátu, napsala MfD.

Informace z anonymů vyhodnocuje také sám Úřad pro zahraniční styky a informace. Jeho hospodaření nemůže ministerstvo vnitra prověřovat, protože podléhá pouze vlastní kontrole rozvědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám