Hlavní obsah

Šumavští starostové mají obavy o budoucnost přírody

Rozčarování některých šumavských starostů nad postojem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k Národnímu parku Šumava nebere na jihu a západě Čech konce. Svaz obcí Národního parku Šumava se domnívá, že ministr, za prvních sto dnů ve funkci, udělal v zájmu obyvatel Šumavy jen málo.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Na čtvrtečním shromáždění v Horní Plané podepisovali jeho účastníci i nově vzniklou Chartu Šumavy.

Článek

„Vůbec se nehlásí ke svým původním prohlášením, že Šumava potřebuje svůj vlastní zákon. Schválil Plán péče, avšak v podobě, se kterým zákonem stanovená Rada Národního parku Šumava a naprostá většina obcí, jichž se dotýká, nesouhlasí. Pan ministr odvolal ředitele Jiřího Mánka s odůvodněním, že tak chce uklidnit situaci v regionu, ale tento krok pana ministra vyvolal zcela opačnou reakci,“ shrnul ve středu Právu výhrady Svazu obcí NP Šumava jeho předseda, starosta Modravy Antonín Schubert.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Čtvrtečnímu protestu proti některým krokům ministra životního prostředí Richarda Brabce se zúčastnilo kolem dvou stovek lidí.

Obává se, stejně jako někteří odborníci, starostové a příznivci Šumavy, že zmíněný Plán péče na dlouhá desetiletí až staletí poškodí šumavskou přírodu, ohrozí výskyt a život chráněných a ohrožených druhů i vodohospodářskou funkci šumavské přírody a krajiny a nevratně poškodí tradiční krajinný ráz Šumavy.

To vše jej vedlo k tomu, že se stal i jedním z iniciátorů nově vzniklé Charty Šumavy, k níž se už přihlásili mj. přírodovědec Ladislav Havel i bývalý ředitel NPŠ Jan Stráský.

Vědci odvolání Mánka přivítali

Ministr Mánka odvolal z vedení parku kvůli rozdílným názorům na další směřování parku. Vadilo mu rovněž, že vedení několikrát porušilo zákon, což potvrdily i soudy.

Postoj obcí, které kritizují odvolání ředitele Mánka, odmítají někteří vědci, kteří připomínají, že Šumava není jejich, ale všech obyvatel.

"Odvolání bylo jediným řešením, jak zabránit obrovským finančním ztrátám pro ČR kvůli evropským sankcím a zachránit poslední zbytky relativně neporušené přírody, která tvoří pouze 0,3 procenta rozlohy ČR," citovala ČTK odborníky z Centra výzkumu globální změny při Akademii věd ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám