Hlavní obsah

Praha rozhodne o řešení projektu opencard do několika týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) chce mít o osudu projektu opencard jasno během několika týdnů. Požadavek firmy eMoneyServices (EMS), která za licence požaduje zhruba půl miliardy korun, nicméně akceptovat nehodlá. Se společností chce nicméně dále jednat. Není například jasné, jak bude do budoucna řešeno například vydávání nových karet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Hlavní město zaplatilo za opencard, která slouží především jako tramvajenka, přes 1,2 miliardy korun. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat vlastními silami. Původně počítalo s tím, že za autorská práva zaplatí mezi 80 až 100 milióny. EMS ale v pondělí předložila nabídku, v níž žádá několikanásobně víc. "Je to nepřijatelné," řekl už v úterý primátor.

Mluvčí mateřské eMoneyGroup Martin Opatrný je přesvědčen, že firma postupuje profesionálně. Je ochotna dál jednat. "Nebudeme se proto vyjadřovat k probíhajícím mediálním spekulacím. Věříme, že Praha pečlivě posoudí naši nabídku," uvedl Opatrný.

Výběr nového provozovatele může trvat měsíce

Podle Hudečka není jiná cesta, než otevřené výběrové řízení na jiného dodavatele a novou kartu. To ale může trvat řadu měsíců. Dohoda s EMS je do té doby nutná.

"Karty fungují na základě smlouvy s dopravním podnikem do konce roku," uvedl primátor. Připustil ale, že bez dohody s EMS by mohly nastat potíže s vydáváním nových karet. Navíc pokud by se EMS obrátila na soud, mohla by podle některých informací opencard zcela zablokovat.

Sporný projekt sice pochází z doby primátora Béma, problémy se zákonem mají ale úředníci a stávající vedení. Policie kvůli opencard stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala žádost na jejich obžalobu, o které nyní rozhoduje státní zastupitelství. V souvislosti s opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha pohřbí opencard

Hlavní město nebude platit společnosti eMoneyServices (EMS) stovky miliónů korun za licence k projektu Opencard. V úterý to uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP...

Výběr článků

Načítám