Hlavní obsah

Samková čelí podezření, že obelhala Českou spořitelnu

Praha

Advokátka a jednička na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb Klára Samková podle dokumentů, které má k dispozici Radiožurnál, oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Koupila prý od banky dluh společnosti, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková

Článek

Samková rozhlasu řekla, že transakce souvisí s výkonem její advokátní činnosti a nebude se k tomu vyjadřovat.

Podle Radiožurnálu právnička předstírala, že chce pro sebe od banky odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na nákup ale ve skutečnosti dostala od energetického holdingu, který bance úvěr už splácet nechtěl, uvedl dnes Radiožurnál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Banka tak podle něj netušila, že pohledávku ve skutečnosti prodává dlužníkovi. Dokumenty Radiožurnál získal od blízkého spolupracovníka právničky, jehož identitu redakce neuvedla.

Jednalo se o 21 miliónů

Firma Sublima, která patří do energetického holdingu sdruženého pod společností Komterm, si půjčila 30 miliónů korun. Dluh splácela, ale přestala. Zbývalo jí splatit asi 21 miliónů, uvedl Radiožurnál.

Samková, která o pohledávku projevila zájem, se prý s bankou domluvila na tom, že ji koupí za devět milionů. Že banky pohledávky prodávají právníkům, kteří je pak dále vymáhají, je běžné, uvedl rozhlas.

"Vždy zjišťujeme ještě případný vztah zájemce o koupi pohledávky a dlužníka. Odkázáni jsme bohužel pouze na veřejně dostupné zdroje a na informace od dlužníka samotného. Nadále postupujeme v dobré víře," řekl Radiožurnálu mluvčí spořitelny Marek Pšeničný.

Nekupovala pohledávku pro sebe

Samková podle rozhlasu oficiálně tvrdí, že zastupovala svého klienta, tedy že pohledávku nekupovala pro sebe. Jedním z jejích klientů je opravdu Komterm i s jeho majitelem Milanem Jelínkem.

Jelínek ani společnost Komterm na žádost o schůzku nereagovali, uvedl rozhlas.

Ředitel Sublimy Pavel Horažďovský Radiožurnálu řekl, že není kompetentní to komentovat. "Protože to šlo mimo Sublimu. Sublima byla ráda, že sehnala nebo že se vyvázala u České spořitelny z dluhu," citoval ho rozhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám