Hlavní obsah

Chládek chce od Babiše více peněz, zatím dostal kostelecké uzeniny

Právo, Jan Martinek
Praha

Možnost domácího vzdělávání se zřejmě bude i nadále týkat jen dětí na prvním stupni základní školy. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v úterý uvedl několik důvodů, proč je pro druhý stupeň nechce podpořit. Ministr hovořil i potřebě navýšení rozpočtu ministerstva a stěžoval si, že ministr financí Andrej Babiš mu žádné peníze navíc nedal. Zato mu přinesl dva balíčky uzenin.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

"Máme povinnou školní docházku a formu individuálního vzdělávacího plánu, která se týká dětí dlouhodobě nemocných, vrcholových sportovců a výjimečně nadaných dětí. Tuto formu ale od roku 2007 využilo pouhých 462 dětí," řekl ministr.

K domácímu vzdělávání má několik výhrad. "První je požadavek kvalifikace. Stačí, aby děti učil bakalář? Pak to ale můžeme zavést povinně, zrušit školy a ušetříme," řekl ironicky Chládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Včera mi ministr financí Andrej Babiš přinesl dva balíčky kosteleckých uzenin. Řekl jsem mu, že je to sice skvělé, ale že chci hlavně peníze z rozpočtu.
ministr školství Marcel Chládek

Škola má podle něj mít funkci nikoli jen vzdělávací, ale také socializační. "Může se stát, že dítě projde systémem, aniž by navštívilo školu. Některé střední školy se už dají vystudovat elektronicky a maturita vám bezmála přijde poštou, některé vysoké školy taktéž," varoval Chládek. Strach má také z toho, že by děti na domácí výuce mohly snadněji ovlivňovat "extrémní světonázory".

O pomoc chce požádat i nejoblíbenější české kantory: z vítězů ankety Zlatý Ámos, která se pořádá už 21 rokem, chce vytvořit neformální poradní sbor, který by se scházel jednou za měsíc. "Chci s nimi probírat strategie českého školství," uvedl Chládek. Tři nejsložitější úkoly, které ho ve funkci čekají, jsou podle něj čerpání evropských fondů, vysokoškolský zákon a financování regionálního školství.

"Vykopat nějaké peníze z rozpočtu bude vůbec nejtěžší úkol. Včera mi ministr financí Andrej Babiš přinesl dva balíčky kosteleckých uzenin. Řekl jsem mu, že je to sice skvělé, ale že chci hlavně peníze z rozpočtu. Bez peněz do školy nelez," vtipkoval Chládek.

Děti si nečistí zuby

Chládek na setkání s novináři rekapituloval své plány, které nastínil již dříve: chce například bojovat proti nezdravému životnímu stylu školáků. Jak už Právo dříve informovalo, zahájil tažení proti automatům s pochutinami na školách. Místo toho chce zavést třetí hodinu tělocviku a také preventivní lékařské prohlídky.

"Zatím jednám s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem o možných variantách. Nechci zatím, aby prohlídky byly povinné, protože by zase někteří mohli začít křičet o omezování svobody," řekl Chládek. Podle něj děti nejvíce zanedbávají zubní hygienu. "Kdybych vám ukázal snímky, tak uvidíte, že některé děti si nikdy v životě ani nečistily zuby," hřímal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám