Hlavní obsah

Zeman podepsal vydání dluhopisů i vyjasnění poplatků za obnovitelné zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal několik zákonů. Jde o novelu energetického zákona, která upravuje účtování poplatků za obnovitelné zdroje, zákon o vydání státních dluhopisů za 210 miliard korun, novelu zákona o veteránech a další normy. V úterý to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela energetického zákona, kterou Zeman podepsal, má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi, zda mají poplatky za obnovitelné zdroje vybírat, či nikoli. Podle novely poplatky od zákazníků vybírat mají.

Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny.

Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun. To by prý následně vedlo k jeho platební neschopnosti a zřejmě zhroucení trhu s elektřinou a plynem v zemi. [celá zpráva]

Dluhopisy až na 100 let

Zákon o vydání dluhopisů počítá s tím, že stát bude moci vydat dluhopisy se splatností až 100 let, které mají sloužit zejména k tomu, aby mohl za peníze získané jejich prodejem skupovat své dluhopisy splatné v letošním roce.

Letos jsou splatné státní dluhopisy v celkovém objemu téměř 148 miliard korun. Jde například o padesátimiliardovou emisi z roku 2011 nebo o některé emise spořicích dluhopisů. Poprvé budou splatné zahraniční emise státních dluhopisů vydané v eurech z let 2004 až 2009.

Veteráni na misích déle

Norma o válečných veteránech prodlužuje měsíční lhůtu pobytu v zahraniční misi, která byla doposud nezbytná pro získání statutu veterána, na tři měsíce.

Novelizace se dočkal i cizinecký zákon, podle něhož budou cizinci přicházející do ČR za prací získávat místo zelené karty kartu zaměstnaneckou. Další novela pak prodlužuje dobu akreditace neziskových organizací ze tří na čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám