Hlavní obsah

Aktivisté ve vězeňských mundúrech a v masce Béma obsadili Sněmovnu

– Praha
Novinky, Václav Lang

Několik mladých lidí v pruhovaných oblecích a s maskou exprimátora Pavla Béma postávalo v úterý ráno před vstupem do Poslanecké sněmovny a zákonodárcům, trousícím se na jednání, rozdávalo letáky v podobě obsílky s modrým pruhem. Apelují tímto způsobem na důkladné prošetření kauzy Opencard.

Foto: Václav Lang, Novinky

Aktivisté odchytili před Sněmovnou lídra evropské kandidátky ODS Jana Zahradila.

Článek

„Jsme hluboce nespokojeni s dosavadním průběhem vyšetřování kauzy Opencard. Ačkoli již v roce 2016 má být tento případ promlčen, hlavní viníci stále nebyli obviněni,“ stojí v prohlášení občanské společnosti Pražské fórum, které za úterní akcí stojí.

Foto: Václav Lang, Novinky

Jeden z aktivistů v masce Pavla Béma

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aktéři si stěžují na to, že v kauze bylo obviněno jen několik níže postavených úředníků, zatímco skuteční viníci unikají.

„Domníváme se, že dosavadní průběh vyšetřování kauzy Opencard svědčí o fatálním selhání orgánů činných v trestním řízení. To otřásá důvěrou občanů v právní stát. Žádáme vás proto, abyste se v rámci svých kompetencí a při všem respektu k nezávislosti policie a justice zasadili o nápravu tohoto stavu s cílem zajistit spravedlivé vyšetření případu Opencard,“ vzkazují autoři happeningu poslancům a vládě.

Foto: Václav Lang, Novinky

Své prohlášení předávalo sdružení poslancům v podobě obsílky s modrým pruhem.

Ústavní orgány, zejména vládu a ministryni spravedlnosti, žádají o prověření dosavadního průběhu vyšetřování. Vláda by se podle nich měla zasadit o to, aby se neopakovala „smutná situace, kdy jsou oznamovatelé korupce šikanováni, vystaveni výhrůžkám, propouštěni ze zaměstnání, a dokonce soudně trestáni“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám