Hlavní obsah

Návrh rozpočtu je na světě. Ubírá peníze většině resortů

Aktualizováno

Návrh rozpočtu na příští rok pro příští rok počítá se snížením rozpočtových kapitol většiny resortů. Materiál vypracovalo ministerstvo financí a projednávat jej bude vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), za ním místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Největší pokles je u ministerstva zemědělství, a to o téměř 6,8 miliardy korun. Vnitro má přijít o 3,1 miliardy, resort dopravy by měl mít nižší rozpočet o 2,5 miliardy, finance o 1,6 miliardy.

Naopak o více než 18 miliard korun by měly výdaje stoupnout ministerstvu práce a sociálních věcí, které by podle návrhu mělo hospodařit s 537 miliardami.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro to, aby v rozpočtu na příští rok dostala přidáno ministerstva školství a vnitra, jak navrhují jeho straničtí kolegové a ministři Marcel Chládek a Milan Chovanec. Stejně jako letos by podle ministerského předsedy měla dostat také obrana – Českou republiku už kvůli snižujícím se výdajům v minulých dnech kritizovali zástupci USA i NATO. Resort obrany má ale podle návrhu přijít o zhruba o půl miliardy korun.

Rozhodnou politici

Státní rozpočet i jeho parametry mohou ovšem doznat ještě výrazných změn, upozorňují zástupci koaličních stran.

"Co se jednotlivých kapitol týče, ty přijdou na řadu později. Teď je potřeba, aby se vláda dohodla na základních parametrech," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Návrh rozpočtu zatím počítá se schodkem 100 miliard korun. Vláda musí schválit návrh rozpočtu do konce září. V pondělí má vláda na programu výdajové rámce na následující léta.

Celkově ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdaje bez unijních peněz ve výši 1,126 biliónu korun. Letos rozpočet počítá s částkou o 15 miliard nižší, tedy 1,111 biliónu korun. Ministerstvo financí například navrhuje snížit o polovinu, tedy o více než 300 miliónů korun výdaje úřadů na externí poradenské, konzultační a právní služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám