Hlavní obsah

Evropské volby by ovládlo ANO, Úsvit mimo hru

Novinky, jas
Aktualizováno

Podle v pátek zveřejněného volebního modelu společnosti STEM by volby do Evropského parlamentu ovládlo ANO, které by dostalo 24,7 procenta hlasů. ČSSD by měla 18,5 procenta, komunisté 11,9 a TOP 09 10,7 procenta. ODS by oslovila 7,4 procenta lidí a lidovci 6,7 procenta. Hnutí Úsvit by propadlo a podle volebního modelu by získalo dvě procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Preference stran pro volby do evropského parlamentu podle STEM

Článek

Lepšího výsledku než Úsvit dosáhli i Svobodní, jimž model přisuzuje 2,6 procenta. Zelení by získali dvě procenta hlasů a piráti 1,9 procenta.

„Vedoucí pozice ANO a náskok cca šest procentních bodů na ČSSD odpovídá i volebním preferencím do Poslanecké sněmovny. Ve srovnání s preferencemi do Poslanecké sněmovny se ve volbách do Evropského parlamentu relativně daří ODS i Svobodným. Zdá se ale, že jejich postoj k EU získává nepříliš velkou podporu,” konstatovala agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Volební účast odhaduje model na 28 procent občanů. Dalších sedm procent lidí ještě váhá a není rozhodnuto, komu dá hlas.

Volby se budou konat 23. a 24. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám