Hlavní obsah

Semelová volá do boje, režim se musí změnit

Novinky, Václav Lang
Praha

Příznivci komunistické strany se jako tradičně na svátek práce sešli u Křižíkovy fontány na Výstavišti v pražských Holešovicích. Lidé nejvíce ocenili vystoupení komunistické poslankyně Marty Semelové, která kritizovala současný politický systém a volala po jeho změně.

Foto: Václav Lang, Novinky

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš na prvomájových oslavách v Praze

Článek

Prvomájových oslav komunistů se zúčastnilo odhadem kolem dvou set lidí. Mezi účastníky nechyběl bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš, se kterým se řada lidí zdravila a fotografovala. Dorazila také například ekonomka Ilona Švihlíková nebo někteří kandidáti KSČM pro letošní volby do Evropského parlamentu a do městských zastupitelstev. Mezi návštěvníky ale převažovali starší lidé.

Semelovou a Jakeše mezi sebou vítali. „To je ta jediná, která se nebojí,“ poplácal ji po rameni starší muž a Semelová, která v současnosti čelí trestnímu oznámení pro zpochybňování zločinů komunistického režimu, jej odměnila úsměvem.

Zbylé příznivce pak odměnila dalším z řady svých ostrých projevů, v nichž kázala o škodlivosti stávajícího režimu, který podle ní přinesl zejména bídu, nezaměstnanost a pohřbil lidskou solidaritu.

 Poslankyně chce měnit systém

„Bohatství, majetek a zisky pro pár vyvolených, zdražování a utahování opasků pro ostatní. To je podstata kapitalistického systému, který tu vládne už téměř 25 let,“ vzkázala posluchačům Semelová, načež se z obecenstva ozvalo: „Bohužel!“

Foto: Václav Lang, Novinky

Na prvomájových oslavách KSČM si zájemci mohli koupit i upomínkové předměty.

„Kdysi prosperující země s kvalitním vzdělávacím systémem, zdravotnictvím a všem dostupnou kulturou, s rozvinutým průmyslem a soběstačným zemědělstvím, je dnes rozkradená a rozprodaná,“ pokračovala poslankyně. “Tento systém se nedá vyšperkovávat, jak někteří předstírají. Tento systém je třeba změnit,“ uzavřela svůj projev a dočkala se potlesku.

Návštěvníci tradičního prvomájového setkání nebyli na rozdíl od ní příliš sdílní. Na otázku, jak hodnotí současnou politickou situaci, většinou odvrátili hlavu a bez odpovědi odešli. Pouze jeden ze starších mužů odpověděl na dotaz Novinek, že současná politická situace je „mizerná“.

Hádky s odpůrci komunistů

K ostřejší výměně názorů došlo nicméně mezi komunisty a jejich odpůrci, kteří dorazili na Výstaviště s transparenty a nápisy „Zámek hrůzy zadarmo = Slez bolševiků“ nebo „Českých komunistů banda, tady končí každá sranda“.

Hádali se mimo jiné o slovech Semelové, například o vysoké nezaměstnanosti. „Za komunistů taky byli bezdomovci, akorát vždycky přišli do práce, ožrali se a usnuli,“ argumentoval jeden z protestujících.

„V tom je ta krása tohohle režimu, že se tady můžeme sejít, aniž by nám někdo bránil jako za komunistů,“ dodal další z nich.

Žena z komunistického tábora na adresu těchto převážně mladých lidí pouze pronesla: „To jsou ty mladý, co mají bohatý rodiče.“

Reklama

Výběr článků

Načítám