Hlavní obsah

Česko přitvrdí v boji s drogami, Vietnamci by si trest měli odpykat ve své vlasti

Právo, Jan Švábek

Vietnamci s drogovými delikty by si trest odpykali ve své vlasti. To by mělo být jedno z opatření, kterým chce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přitvrdit v boji s drogami, především v příhraničí. Policie se podle jeho slov zaměří na tržnice, které jsou hlavním distribučním místem pervitinu i zázemím pro jeho výrobu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) se svým bavorským protějškem Joachimem Herrmannem.

Článek

Právě boj s drogami byl hlavním tématem středeční schůzky bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna s Chovancem.

Jednání s Vietnamem o možnosti, že by si vietnamští delikventi odpykávali tresty ve své vlasti, by měla začít v nejbližší době. Vietnam má mimochodem nejtvrdší tresty na světě za pašování, vlastnictví nebo podej drog.  Za tyto delikty hrozí buď doživotí, nebo trest smrti.

Vietnamci v ČR spáchají zhruba deset procent drogových deliktů.

Podle Chovance se jejich drogová kriminalita velmi těžko rozkrývá, protože se mezi ně policejní agenti velmi složitě dostávají. "To je problém, který narůstá z roku na rok," uvedl.

Společné akce

„Dohodli jsme se na společných akcích, které ze strategických důvodů nemůžeme specifikovat. Chceme ale vyslat jasný signál, že míníme boj s drogovou kriminalitou velmi vážně,“ sdělil po jednání Chovanec.

Situace podle něj přerůstá mez a už nestačí konvenční prostředky, které policie nasazuje. „Akcí bude tolik, kolik bude potřeba. Přijdou v krátké době,“ dodal.

Ročně je v Česku podle Chovance odhaleno až 260 drogových varen, které se neustále vyvíjí. Jejich počet se nezvyšuje, zvyšuje se ale jejich profesionalita a objem pervitinu, který jsou schopny vyrobit.

„Při zisku zhruba deset tisíc euro za kilo pervitinu je to pro organizované skupiny velmi dobrý byznys. Masivnost nárůstu varen, které jsou schopny vyrobit deset kilo pervitinu a více, je potřeba řešit novými prostředky. Opatření musí být tvrdá a efektivní,“ řekl Právu Chovanec. Pomoci by mělo i zřízení centrálního registru přestupků.

Reklama

Výběr článků

Načítám