Hlavní obsah

Výbor informuje finanční úřady o nezákonných darech pro ANO, ČSSD a ODS

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny ve středu odsouhlasil ustanovení, podle kterého mají být finanční úřady vyrozuměny o nezákonných finančních darech pro ANO, ČSSD a ODS. Strany už dary vrátily, nehrozí jim proto, že přijdou o státní příspěvky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny, archívní snímek.

Článek

Nejčastěji se jednalo o přijetí darů od obcí nebo firem s majetkovým podílem obcí. To je nezákonné. Strany proto mohou od úřadů dostat pokutu.

Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček konstatoval, že strany již dary vrátily, proto nepřijdou o státní příspěvky. „Tak je to psáno v zákoně o politických stranách," uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výbor rovněž konstatoval, že úplnou výroční finanční zprávu za minulý rok předložilo 106 politických stran. Dalších 56 stran buď zprávu nepředložilo vůbec, nebo ji předložilo neúplnou. Z toho důvodu výbor vyzval vládu, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti těchto stran.

Pozastavení LIDEM a Dobešova Pro sport

Jedná se výhradně o menší partaje nebo místní hnutí. Zrušena má být ale i strana LIDEM, kterou zakládala někdejší vicepremiérka Karolína Peake a která tvořila minulou koalici s ODS a TOP 09. Torzo strany se nově transformovalo v novou stranu VIZE 2014.

Mezi dalšími jsou například Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) nebo hnutí Pro sport a zdraví, jejž zakládal exministr Josef Dobeš. Návrh na pozastavení se týká také romské Strany rovných příležitostí.

Návrh na úplné zrušení se týká 13 stran a hnutí, které nepředložily finanční zprávu a mají již pozastavenou činnost.

Předseda výboru Vladimír Koníček v tomto směru apeloval na vládu, aby s žádostmi o zrušení nebo pozastavení stran neotálela.

„Co máme zkušenosti z minulých let, vláda s těmito návrhy otálí,“ uvedl s tím, že dosud nejsou zrušené strany, které mají až pět let pozastavenou činnost, nedoplňují údaje, a přesto nejsou zrušené. Vláda má čas na projednání uvedených návrhů do konce září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám