Hlavní obsah

Okamura chce Sobotkovu rezignaci a hlasování o nedůvěře vládě

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

Hnutí Úsvit Tomia Okamury vyzvalo premiéra Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na funkci předsedy vlády, a to v souvislosti s privatizací OKD, kterou mělo v roce 2005 na starost ministerstvo financí se Sobotkou v čele. Ten ale odstoupit nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Spekuluje se o tom, že vláda tehdy prodala svůj podíl v OKD hluboko pod cenou. Podle Okamury se tak měl Sobotka dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Sobotka se zcela prokazatelně pokusil poškodit stát, když prosazoval prodej státního podílu OKD za co nejnevýhodnější cenu pro stát, a naopak za cenu extrémně výhodnou pro svého kamaráda Bakalu,“ prohlásil Okamura.

„Ve světle veřejně dostupných informací ke kauze prodeje OKD jsme se rozhodli vyzvat premiéra Bohuslava Sobotku k rezignaci na místo předsedy české vlády,“ dodal s tím, že pokud bude mít dostatečnou podporu ve Sněmovně, pokusí se vyvolat hlasování o důvěře kabinetu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tu ale pravděpodobně nezíská. „Nejsme populistická strana, takže se k tomu v tuto chvíli nepřipojíme,“ odmítl Okamurův návrh šéf ODS Petr Fiala.

Prodej OKD
O prodeji 45,88 procenta akcií státu ve společnosti OKD firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun rozhodla vláda Stanislava Grosse. V ní byl Sobotka ministrem financí.

Také komunisté se zatím přidat nechtějí. Napřed žádají Sobotku o stanovisko. „Nemyslíme si, že by se to dalo jen tak lehce přejít, ale trváme na tom, aby byly podle staré dobré zásady vyslechnuty obě strany,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Jedna věc jsou obvinění, druhá věc je trestněprávní odpovědnost,“ glosoval situaci vicepremiér Pavel Bělobrádek. Doufá nicméně, že se Sobotka k záležitosti s OKD a apelu na rezignaci vyjádří.

Premiér nicméně Okamurově výzvě nehodlá vyhovět. „Pan Okamura se rozčiluje na špatném místě a ze špatného důvodu, protože stát přišel o 51 procent v OKD, aniž by dostal jedinou korunu. A já se ptám, jak je možné, že to nikdo neřeší, jak je možné, že to nikdo nevyšetřoval?“ dotázal se. „Naše vláda prodávala před deseti lety minoritní podíl v OKD a získala za něj tržní cenu 4,1 miliardy korun. Doporučil bych panu Okamurovi, aby se rozčiloval nad tím, jak stát přišel o 51 procent akcií zcela zdarma, aniž by za to dostal jakýmkoli způsobem zaplaceno.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám