Hlavní obsah

Nárůst počtu nakažených HIV je letos zatím rekordní

Aktualizováno

Lékaři v Česku evidovali letos v prvním čtvrtletí 74 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za první kvartál od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat. V pondělí to uvedl vedoucí národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu Vratislav Němeček. V prvních třech měsících přibylo sedm pacientů s nemocí AIDS, HIV pozitivním matkám se narodily tři děti. Celkem laboratoř od počátku sledování dosud zaznamenala 2196 nakažených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV

Článek

"Zjištěný počet 74 případů je na úrovni poloviny ročního počtu nových pacientů z roku 2008 a celoročního počtu z roku 2004," srovnal Němeček. Vyšší počet za tři měsíce než letos zaznamenali odborníci jen loni ve třetím čtvrtletí. Evidovali 79 nových případů.

Zhruba 72 procent pacientů představovali muži, kteří se nakazili při sexu s mužem. Celkem 16 procent infikovaných pak tvořili heterosexuálové, čtyři procenta uživatelé drog. "V počtu nově hlášených případů dominuje Praha se 46 procenty. Následují Moravskoslezský kraj a Jihomoravský kraj s 12 procenty a dále kraj Středočeský s 11 procenty případů," upřesnil šéf laboratoře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pacientů s virem HIV od roku 2003 podle něj výrazně přibývá. Loni byl počet nakažených rekordní. Testy potvrdily infekci u 235 lidí - u 211 mužů a 24 žen. Devět osob v minulém roce nemoc AIDS připravila o život, dalších šest nakažených virem HIV zemřelo z jiné příčiny.

Virus HIV
Virus HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Od roku 1985 v Česku testy potvrdily nákazu u celkem 2196 lidí - 1832 mužů a 364 žen. Nemoc AIDS se rozvinula u 407 osob - 332 mužů a 75 žen.

I když podle odborníků Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Sexuální chování se navíc uvolnilo. Díky moderní léčbě také pacienti mohou žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když moderní terapie má méně vedlejších účinků, přesto je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám