Hlavní obsah

Čeští europoslanci se nemají čím chlubit, v Bruselu patří k nejhorším

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští europoslanci se podle studie think-tanku Evropské hodnoty nemají, co se týče vykonané práce v Bruselu, čím chlubit. Z průzkumu, který posuzoval jejich aktivitu v Evropském parlamentu, vyšli v rámci celé osmadvacítky jako podprůměrní.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Mezi nejméně aktivní europoslance patří Richard Falbr (ČSSD).

Článek

Autoři studie poměřovali v 11 indikátorech aktivitu českých europoslanců v minulém volebním období. Srovnávali například docházku na plénum a hlasování či legislativní a nelegislativní činnost europoslanců.

„Když se podíváme na všech 11 indikátorů, zjistíme, že výkonnost českých europoslanců je podprůměrná jak vůči evropskému průměru, tak v porovnání s ostatními europoslanci ze střední a východní Evropy,“ konstatoval výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský.

Nejslabší v interpelacích

Čeští zástupci v Evropském parlamentu byli podle něj podprůměrní ve všech oblastech kromě dvou – přípravy stínových zpráv a stínových stanovisek, kde byla jejich aktivita dvakrát vyšší, než je evropský průměr. Podle Hokovského ale takováto činnost logicky vyplývá z opoziční aktivity.

Naopak nejslabší byli Češi v předkládání interpelací, kterých podali 5,5krát méně, než kolik činí evropský průměr. Další slabou oblastí je předkládání pozměňovacích návrhů, kdy takových návrhů předložili o polovinu méně, než činí evropský průměr.

Výrazně pod průměrem se nacházejí čeští europoslanci také v projevech na plénu nebo podepsaných návrzích usnesení. Také tam se pohybují zhruba na polovině evropského průměru.

Na chvostu Falbr a Dušek

„Pokud se podíváme na horní příčky všech 11 srovnání, zjistíme, že nejčastěji se na nich vyskytují tři europoslanci: Oldřich Vlasák, Zuzana Roithová a Olga Sehnalová,“ pochválil Hokovský nejaktivnější české europoslance.

Opačně hodnotí Roberta Duška a Richarda Falbra z ČSSD. Ti se nejčastěji vyskytují na chvostu žebříčků.

Co se týče účasti na plénech, k nejhorším patří lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil, který se zúčastnil 74 procent jednání a v žebříčku zaujal poslední místo. Horší už byl jen jeho spolustraník Miroslav Ouzký.

Nejpilnější jsou v tomhle směru naopak Pavel Poc (ČSSD; 99,59 procenta), Libor Rouček (ČSSD; 97,90 procenta) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL; 97,06 procenta).

„Docházka není to samé, co skutečná pracovitost. Nedávná studie OSF (Open Society Fund), která sledovala více parametrů, mě naopak zařadila k nejpracovitějším europoslancům,” vzkázal Novinkám na svou obranu Jan Zahradil.

Strany se o Evropu nezajímají

Podle autorů průzkumu je možné hledat souvislost i v tom, že se české politické strany o evropské záležitosti příliš nezajímají. „Obecně české politické strany vykazují velký nezájem o evropská témata,“ upozornil Hokovský a dodal, že stranám chybějí specializované týmy a mluvčí zaměření na evropskou agendu.

„Může to být i z toho důvodu, že poslanci vědí, že tyto informace, co dělají v Evropském parlamentu, se nedostávají do České republiky,“ naznačil Hokovský. „Slabá viditelnost europoslanců může stát za tím, že jsou v těchto aktivitách pohodlnější, slabší a méně aktivní,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám