Hlavní obsah

Řidič autobusu zakázal vstup ženě s kočárkem. Vymyslel si nařízení

Novinky, jky
Praha

Nulovou empatii projevil řidič linkového autobusu vůči ženě s kočárkem v pátek dopoledne v pražských Holešovicích. Odmítl vpustit ženu do autobusu s tím, že pravidla mu neumožňují vézt více než dva kočárky, které již ve vozidle jsou. Možnost odmítnout pasažérku s kočárkem, pokud sezná autobus za plný, skutečně má. V nařízeních ale nikde nestojí, že maximum jsou dva kočárky.

Foto: Novinky

Autobus linky 156 v pražských Holešovicích. Ilustrační foto

Článek

Když se žena s kočárkem jala na zastávce V Přístavu v pražských Holešovicích nastupovat do spoje číslo 156, řidič doslova vyskočil z předních dveří a na ženu zavolal: „Ke mně s tím kočárkem nenastupujte, já už tam mám dva.“

Autobus byl jinak poloprázdný, nebyla zaplněna ani všechna místa k sezení, nikdo navíc nestál. Žena by se tedy do vozidla bez větších potíží vešla. Po deváté hodině ranní již bylo po špičce, a tak by nikomu ve voze nepřekážela.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cestující se ženy zastávali

„Pane řidiči, pojedu jen několik stanic, v autobuse je dostatek prostoru, nikomu tam nebudeme vadit. Jste jediný nízkopodlažní spoj v okolí. Nemám jak se jinak dostat na metro,” prosila žena řidiče, aby učinil výjimku z nařízení, které si sám vymyslel. Marně.

Na otázky, zda nemůže zamhouřit oko a jestli má doma také děti, odsekl: „Počkejte si na další autobus, mě to nezajímá, já si to nevymyslel.” A následně uzavřel dveře autobusu. On i žena přitom dobře věděli, že další spoj v tomto směru jede až za 30 minut.

Řidič: Obětí jsem já, nazvali mě blbcem

„S řidičem byl daný případ projednán v rámci DPP. Ve svém vyjádření uvedl, že nereagoval zvýšeným hlasem, nicméně sdělil ženě s kočárkem, že v autobuse již dva kočárky jsou a více kočárků se nepřepravuje z důvodu průchodnosti spoje. Řidič rovněž odmítá označení 'hulvát', jednal dle svých slov slušně a naopak byl prý přítomným svědkem události nazván 'blbcem',“ informoval Novinky mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Jiří Štábl.

Podle svědka zazněla opravdu po uzavření dveří směrem k řidiči sprška urážek od několika cestujících, přičemž označení 'blbec' patřilo mezi ty slušnější.

Ohleduplnost především

„Ve Smluvních přepravních podmínkách je stanoveno, že na vyhrazené plošině ve vozidlech povrchové dopravy se přepravuje jeden dětský kočárek. Záleží na tom, jak řidič vyhodnotí aktuální provozní situaci a zda povolí i případnou přepravu dalších kočárků. V tomto případě již byly v autobuse dva kočárky přepravovány, tudíž v tomto ohledu jednal řidič v souladu s přepravními podmínkami,” tvrdí Štábl.

Nařízení ohledně maxima dvou kočárku, se kterým řidič přišel, však neexistuje. „Řidič může podle provozní situace povolit přepravu dalších kočárků,” stojí jasně v pokynech Pražské integrované dopravy.

„Na druhé straně je pravda, že vnitřní předpisy také řidiči ukládají především povinnost chovat se za všech okolností k cestující veřejnosti vstřícně, slušně a ohleduplně,“ dodal smířlivě Štábl.

Reklama

Výběr článků

Načítám