Hlavní obsah

Kauza předražené dálnice D1 je znovu ve hře

Právo, Radim Vaculík
Praha

Už to vypadalo, že případ předražené stavby úseku dálnice D 47 (nyní D1) v okolí Ostravy skončil u ledu, přestože stát při realizaci zakázky přišel podle právníků Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nejméně o stovky miliónů korun.

Foto: Jiří Tomaškovič , Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo 20. března informovalo o tom, že jen za výstavbu čtyř mostů v Ostravě a přilehlých obcích, dokončenou v průběhu roku 2008, vyčíslilo ŘSD škodu přes 350 miliónů korun kvůli nedodané či méně kvalitní oceli. Protikorupční policie ale většinu trestních oznámení této státní firmy týkajících se možného spáchání podvodu před časem odložila a její závěry posvětil i dozorový ostravský krajský žalobce Radim Sobek.

Na základě podnětu advokátů ŘSD, nespokojených s takovými závěry, se ale věcí začali v rámci dohledu zabývat vrchní státní zástupci v Olomouci. A ti podle nynějších zjištění Práva vrátili 31. března celý případ a jeho prověřování zpět do hry.

Postup dozorového žalobce sice označili za správný a zákonný a dokonce souhlasili i s rozhodnutím odložit věc s tím, že se žádný podvod nestal. Jenže ze studia obsáhlého spisu podle nich vyplynula podezření na jiné delikty a do Ostravy poslali víceméně jasný a navíc pro tamní zastupitelství závazný vzkaz: věc by se měla šetřit znovu, ale jinak.

Ne podvod, ale porušení pravidel

„Dospěli jsme k závěru, že by tam bylo ještě potřeba zabývat se dalším podezřením z jiného trestného činu, než je ten, který se prověřoval, což byl podvod,“ řekl včera Právu náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár.

„Máme za to, že je zde podezření z porušení pravidel při zadávání veřejných zakázek,“ dodal Komár. Upřesnil, že do úvahy v této souvislosti přicházejí hned dva různé trestné činy – sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a také porušování povinnosti při správě cizího majetku, kterými se až dosud policie ani ostravští žalobci nezabývali. Z toho, o jaké delikty jde, tak nepřímo vyplývá, že se trestné činnosti mohli dopustit přímo zástupci samotné ŘSD.

Konkrétně ti v minulosti měli smlouvy se zhotoviteli stavby v čele s Eurovií i dohled nad samotnou realizací zakázky na starosti. Na to ostatně už před měsícem ve vyjádření pro Právo upozorňovala i první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová či někdejší šéfka kontroly kvality na ŘSD Miloslava Pošvářová, která nyní dělá Marvanové poradkyni. [celá zpráva]

Obě shodně uvedly, že nyní již bývalí zástupci ŘSD, například někdejší správce stavby Tomáš Mráček, mohli porušit jak zákon o zadávání veřejných zakázek, tak i trestní zákoník.

„Myslím si, že by bylo vhodné prověřit, zda náhodou nedošlo k nějakému obohacení a zda nebyli (pracovníci ŘSD a zhotovitelé staveb) nějakým způsobem spolčeni,“ konstatovala v březnu Pošvářová.

Poškození státu je už promlčené

A vrchní žalobci mají zřejmě podobný názor na věc. „Naše závěry, že nelze vyloučit možné podezření ze spáchání jiných trestných činů, jsme předali do Ostravy, aby tam v rámci své pravomoci učinili opatření, aby bylo šetření v tomto směru doplněno a příslušné orgány se zabývaly i podezřením ze zmíněných dvou případných právních kvalifikací,“ podotkl Komár.

Doplnil, že společně s tím poslali olomoučtí státní zástupci ostravským kolegům i několik rozhodčích nálezů týkajících se sporů mezi ŘSD a Eurovií, které mezitím vydala Hospodářská komora a tamní rozhodčí soud. Ten přitom opakovaně konstatoval poškození státu ze strany zhotovitelů staveb v řádech desítek až stovek miliónů korun, ale ve většině případů již bohužel promlčené. „Tyto nálezy by mohly eventuálně popostrčit a podpořit to možné podezření,“ sdělil žalobce Komár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám