Hlavní obsah

Hejtman Běhounek stranu neposlechl a ponechá si obě funkce

Právo, Novinky, kab, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Vysočiny a poslanec ČSSD Jiří Běhounek v pátek oznámil, že nevyslyší doporučení strany a ponechá si obě funkce. Napodobil tak hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, který se k identickému kroku rozhodl ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Běhounek

Článek

Běhounek, který na kandidátkách ČSSD figuroval jako nestraník, podle svých slov chce nadále pracovat v prospěch Kraje Vysočina, který podle něj nepatří k "silným krajům", ale zároveň si ponechá mandát poslance. "Protože není možné zříci se odměny za vykonávaný poslanecký mandát přímo ve Sněmovně, převádím tyto finance na dokladovatelné podpory potřebným," sdělil v pátek.

Vedení ČSSD doporučilo pětici hejtmanů, kteří se loni stali zároveň poslanci, aby si vybrali pouze jednu z funkcí. Michal Hašek a Jiří Zimola, kteří stojí v čele Jihomoravského, respektive Jihočeského kraje, ze Sněmovny odešli. Milan Chovanec rezignoval na post hejtmana Plzeňského kraje v souvislosti se svým jmenováním ministrem vnitra.

Sobotka je zklamaný, ale nechce se zdržovat od práce

Rozhodnutí hejtmana Běhounka vyvolalo mezi špičkami ČSSD zklamání. „Nechci, aby problém, který mají kumulátoři funkcí, zdržoval sociální demokracii od práce pro voliče. Máme jako ČSSD mnohem důležitější úkoly, nastartovat ekonomiku, zlepšit sociální situaci rodin s dětmi a důchodců, zkrátka splnit vládní odpovědnost. Hejtmany Novotného a Běhounka ponechám jejich vlastnímu svědomí,“ sdělil Právu premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„Vedení ČSSD již o celé věci rozhodlo na nejvyšší možné úrovni, není důvod se k tomu vracet. Politici ČSSD by měli dodržovat pravidla a držet slovo,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák se domnívá, že rozhodnutí Novotného a Běhounka ponechat si funkci hejtmana i poslance se jednou otočí proti nim. „Já předpokládám, že se o jejich postoji povede diskuze na předsednictvu strany. Když nic jiného, tak máme možnost jejich přístup k usnesení nejvyššího orgánu mezi sjezdy zohlednit při dalších personálních nominacích,“ řekl Právu.

Z chování kolegů je však podle svých slov zklamaný. „Nechápu, proč svůj postoj k usnesení ÚVV nesdělili v době, kdy kandidovali. Kdyby tehdy řekli, že nebudou usnesení respektovat, tak by se znalostí postoje mohli být sestaveny jiné kandidátní listiny. Bohužel, tehdy pan kolega Novotný ani Běhounek nemluvili,“ dodal pro Právo Sklenák.

Dienstbier: Je to podvod na voličích

„Já to považuji za nemravné a za podvod na voličích. Do dobrého světla to nestaví ani pana Běhounka, ani sociální demokracii. Dělat s tím sociální demokracie nic nemůže. V budoucnu se k tomu ale asi přihlédne při sestavování kandidátních listin. Lidé, kteří nerespektují rozhodnutí ÚVV a sliby voličům, na nich nemají co dělat,“ řekl Právu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Konání obou hejtmanů se podle jeho názoru stane předmětem jednání poslaneckého klubu i předsednictva strany, které zasedá již v pátek večer.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek na celou věc nahlíží jinak. „Jak jsem již dříve uvedl, respektuji rozhodnutí každého z hejtmanů jako jeho individuální věc, to platí pro Jirku Zimolu, Pepu Novotného i Jirku Běhounka. Poznal jsem je v uplynulých šesti letech jako vynikající hejtmany a skvělé chlapy, vážím si jich i jejich práce pro kraje i ČSSD,“ napsal Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám