Hlavní obsah

Karlovarský hejtman a poslanec Novotný si nechá obě funkce, Sobotka nechápe

• Aktualizováno
Právo, Novinky, vor, rsk, kab

V rozporu s požadavkem vedení sociální demokracie si karlovarský hejtman a současně poslanec Josef Novotný (ČSSD) ponechá obě funkce. Oznámil to ve čtvrtek ráno na jednání karlovarského krajského zastupitelstva. Nenapodobí tak jihomoravského hejtmana Michala Haška, který ve středu oznámil, že se vzdá poslaneckého mandátu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hejtmanovo rozhodnutí kritizoval.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Poslanec a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný si ponechá obě funkce.

Článek

„Dokud mne většina členů Zastupitelstva Karlovarského kraje bude podporovat, zůstávám ve funkci hejtmana Karlovarského kraje i poslance Parlamentu České republiky,“ uvedl Novotný, který je ochotný se vzdát jednoho platu, jakmile bude odsouhlasen návrh zákona, který řeší souběh platů. Podle tohoto zákona by pobíral plat jen za jednu z funkci.

„Přestože při zachování zdravého rozumu jde o kuriózní situaci, například v soukromé sféře si takovou věc nedokážu představit,“ komentoval Novotný. „Do té doby budu i nadále dávat podstatnou část svého platu do sféry sociálních věcí, do oblasti zdravotnictví nebo práce s dětmi a mládeží,“ dodal Novotný.

Nechci dopadnout jako poslanečtí trafikanti

„Stále trvám na tom, že jde o usnesení, které je v rozporu se základními ústavními principy českého demokratického právního řádu, jako je rovnost nebo zákaz diskriminace. Současně toto usnesení nabádá k omezování mých Ústavou zakotvených politických práv. Proto se odmítám podrobit diskriminačním nátlakům, nevidím důvod, proč bych měl mít menší práva než senátoři nebo ministři,“ pokračoval Novotný, který prý nehodlá dopadnout jako trojice poslanců ODS (pozn. red.: Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa). Ti byli stíháni za to, že mandát údajně vyměnili za funkce.

„Naopak chci zůstat ve funkcích, do nichž jsem byl zvolen a pro které jsem dostal důvěru voličů,“ uvedl Novotný.

„Řešení situace vidím i v návrhu na změnu Ústavy ČR, tedy v zavedení tzv. klouzavého mandátu poslance. Předložená změna spočívá v tom, že pokud byl poslanec jmenován členem vlády nebo zvolen hejtmanem, starostou nebo primátorem, jeho mandát nezaniká, ale vykonává ho příslušný náhradník,“ poznamenal Novotný. „Za svá rozhodnutí jsem zodpovědný voličům a jejich podpora je pro mě důkazem, že souběh funkcí nevnímají jako zásadní problém,“ dodal Novotný. „Věřím, že mě lidé pochopí a zachovají mi svou přízeň,“ uzavřel Novotný.

Sobotka: Snad své rozhodnutí přehodnotí

Sobotka ve čtvrtek Novotného rozhodnutí kritizoval. „Pokládám za chybné a z pohledu voličů a i členů ČSSD zcela nepochopitelné rozhodnutí, které je v rozporu se snahou sociální demokracie omezit kumulaci funkcí,” konstatoval.

„Jde také o porušení slibu daného voličům před volbami. Věřím, že hejtman Novotný svůj postoj ještě přehodnotí, protože stanovy ČSSD platí pro všechny stejně,“ sdělil Právu.

Příště může ostrouhat

V podobném duchu se vyjádřil i šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Ten se v České televizi podivil, proč Novotný neprezentoval svůj názor na kumulaci funkcí již před volbami. Strana podle něj takovýto postoj zohlední pro další nominace.

„Mě mrzí, že s těmito názory pan kolega Novotný vystupuje až nyní. Proč to neřekl na jednání ÚVV,  když se o usnesení rozhodovalo? Nebo proč to neřekl před volbami do Sněmovny? Jistě by byl tento jeho názor zohledněn i v rozhodování voličů,“ dodal pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

„Myslím si, že to není šťastné rozhodnutí. Pan poslanec nedodržel usnesení ÚVV. To by mělo být závazné pro každého. Nemám z toho radost a myslím, že z toho nebudou mít radost ani voliči. Je to nedodržení slibu,“ řekl Právu místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Nutit je nikdo nemůže

Kumulace funkcí se nelíbila ještě před podzimními komunálními volbami vedení ČSSD, které tehdy dalo svým hejtmanům čas do soboty 26. dubna na rozmyšlenou, aby jednu z funkcí opustili. Možností, jak přinutit Novotného, aby respektoval výzvu vedení strany, ale příliš není.

Již ve středu večer oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek, že si jako patriot ponechá funkci hejtmana a poslaneckého mandátu se vzdá. Místo něj do sněmovny půjde starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Na konci března se poslaneckého mandátu vzdal jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ještě dříve se vzdal funkce plzeňského hejtmana ministr vnitra Milan Chovanec.  Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek chce své rozhodnutí oznámit v pátek. Hovoří se přitom o tom, že si rovněž ponechá obě funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám