Hlavní obsah

Hašek zůstane jihomoravským hejtmanem, složí poslanecký mandát

Aktualizováno

Jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek se vzdá poslaneckého mandátu a zůstane hejtmanem. Hašek to ve středu večer oficiálně oznámil a potvrdil tak informace ze středečního vydání deníku Právo. Ve Sněmovně ho nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Hašek hodlá opět kandidovat na předsedu Asociace krajů ČR, kterou vede od roku 2008.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

„Dal jsem přednost jihomoravskému kraji, tedy kraji, kde jsem doma, a kdo mě zná, toho moje rozhodnutí nepřekvapilo,“ uvedl hejtman. O svém rozhodnutí již informoval KVV ČSSD, kde mu kolegové vyjádřili podle jeho slov veškerou podporu. Předsedovi dolní parlamentní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD) odevzdá notářský zápis o složení poslaneckého mandátu příští týden.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že Haška budou následovat sociální demokraté s více placenými funkcemi. "Vítám fakt, že Michal Hašek respektuje stanovy ČSSD a slib voličům před volbami. Věřím, že ho budou následovat i další představitelé ČSSD, kteří kumulují placené funkce v rozporu s usnesením širšího vedení strany," řekl Sobotka.

Mezi funkcí hejtmana a poslance si z ČSSD mají vybrat ještě karlovarský Josef Novotný a Jiří Běhounek z Vysočiny. Lhůta do kdy se musí rozhodnout, jim vyprší tuto sobotu.

Někteří hejtmani se už jedné funkce vzdali – například ministr vnitra Milan Chovanec odešel z Plzeňského kraje v lednu, jihočeský hejtman Jiří Zimola naopak složil post poslance v březnu.

O tom, že kumulace funkcí není žádoucí, hovořil Hašek navíc už v květnovém rozhovoru pro Právo. „Nejenom já, ale i ČSSD se zamýšlí, jestli do budoucna kumulace určitého typu funkcí je prostě vhodná a žádoucí,“ prohlásil.

„Nechci už pokračovat další čtyři roky v souběhu funkcí a v žádném případě by takový souběh nebyl po příštích volbách nějak dlouhodobý,“ řekl tehdy Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám