Hlavní obsah

Prahou se prohnala silná bouřka s krupobitím, hrozit budou po celé ČR až do soboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prahu v úterý odpoledne zasáhla silná bouřka, která s sebou přinesla intenzivní déšť s krupobitím, ale potěšila také dvojitou duhou. Odpolední bouřky se budou po celé České republice vyskytovat až do soboty, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Denní teploty budou přitom překračovat 20 stupňů.

Krupobití v Praze na LetnéVideo: Pro Novinky.cz Vanda Schreierová

 
Článek

Po úterní silné bouřce zůstaly zhruba na hodinu bez proudu pražské čtvrtě Libeň, Střížkov a Prosek. Krupobití, které zasáhlo hlavně centrum hlavního města, bylo spíše lokální záležitostí, podle Honsové ale vypovídá o charakteru počasí, které bude panovat do konce týdne.

Foto: Pro Novinky.cz Jiří Březina

Prahu zasáhlo krupobití

„Od Velikonoc už se na našem území nacházejí intenzivní bouřky, hlavně na Moravě a ve Slezsku. Podobná situace bude podle modelů panovat až do soboty,“ uvedla Honsová.

Bouřky se přitom mají objevovat hlavně odpoledne, následující dny se tak budou odehrávat podle podobného schématu. „Ráno a dopoledne bude oblačnosti méně, v poledne jí bude přibývat a vyskytnou se první přeháňky, ke kterým se odpoledne budou postupně přidávat bouřky,“ popsala příští dny Honsová.

Foto: Pro Novinky.cz Jiří Březina

Kroupy v některých částech Prahy během chvíle zaplnily okapy

Hrozbu záplav mírní sucho

Je to dáno tím, že k nám od východu proniká vlhký a teplý vzduch. Bouřky mohou být silné a doprovázet je může krupobití i vydatnější srážky. Například stanice na Strakonicku hlásí, že tam ve srážkách spadlo až 37 milimetrů. Hrozba lokálních záplav je ale snížená vlivem velmi suché zimy a jara.

„Vyjížděli jsme k osmi odčerpávání vody,“ řekla Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. „Většina případů je z Holešovic, šlo o čerpání vody ze sklepů, v Šimáčkově ulici jsme čerpali vodu z výtahové šachty,“ dodala.

Podle Honsové půjdou nahoru denní maximální teploty, od středy budou šplhat k 23 stupňům. Charakter počasí přinese také krásné duhy. Nad Prahou byla například v úterý k vidění dvojitá duha. Dvojitá se vytváří při intenzivním dešti.

Foto: Pro Novinky.cz Dagmar Honsová

Dvojitá duha v Praze

Liberec zasáhl přívalový déšť

Silná bouřka s přívalovým deštěm zasáhla v úterý v podvečer také Liberec. Hasiči odčerpávali vodu ze sklepů, zaplavené byly i některé komunikace. Největší škody napáchala zřejmě voda v suterénu hlavní liberecké pošty na Benešově náměstí, kde museli evakuovat archiv, informoval operační důstojník libereckých hasičů.

"V souvislosti s bouřkou jsme vyjížděli k sedmi událostem, na šesti místech v Liberci jsme odčerpávali vodu ze sklepů a také jsme hasili jeden strom hořící po zásahu bleskem," řekl hasič. Zasaženo bylo hlavně centrum krajského města. Voda se dostala do sklepů Paláce Centrum nebo restaurace Husa a také několika obytných budov. Pod vodou byla chvíli i Košická ulice v oblasti teplárny.

Podle informací Povodí Labe naměřila srážkoměrná stanice na přehradě Harcov v Liberci před 19:00 srážkový úhrn bezmála 32 milimetrů za jedinou hodinu. Silné deště zaznamenali meteorologové i v Jizerských horách a na Frýdlantsku, nikde ale nespadlo tolik vody jako v Liberci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám