Hlavní obsah

Kandidát za ODS naštval vlastní stranu výroky o Rusku

Právo, Jan Martinek

Kandidát do europarlamentu za ODS Jan Lupoměský řádně popudil své stranické kolegy svými výroky o Rusku a Ukrajině. Lupoměský se, navzdory oficiálnímu stanovisku ODS, Ruska zastával. Předseda Petr Fiala si jej zve na kobereček, uvnitř ODS se dokonce mluví i o jeho potrestání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Neříkám, že pokojně přikyvuji všemu, co Rusko v dnešních dnech činí, ale základním východiskem je pro mě otázka, zdali tak činí jako agresor, či jen reaguje na kroky protistrany. V tomto ohledu mně výrok z šachové terminologie 'vynucený tah' přijde velice oprávněný a na místě,“ řekl Lupoměský v rozhovoru pro Parlamentní listy. „Rusko rozhodně iniciátorem dnešního vývoje nebylo,“ uvedl také.

Svými slovy většinu vrcholných představitelů pobouřil. Lupoměský především porušil dohodu, kterou s poslanci a dalšími činovníky ODS už před časem uzavřel předseda Petr Fiala: a sice, že ačkoli v otázce Ukrajiny je ODS podobně názorově rozpolcená, stejně jako vládnoucí ČSSD, tak navenek budou všichni vystupovat jednotně.

Hovoří se o trestu

V ODS se proto objevily hlasy, zda Lupoměského nevyškrtnout z evropské kandidátky, či rovnou nenavrhnout jeho vyloučení ze strany. Takový razantní krok však vedení odmítá. Petr Fiala se přesto chce s Lupoměským sejít. Jeho slova přičítá na vrub jeho „mladické nerozvážnosti“.

„Je to mladý člověk, vyjádřil se s určitou radikalitou. Chystám se s ním o tom promluvit, protože tohle není šťastný způsob, jak prezentovat naši politiku. Z jeho soukromého vyjádření žádnou radost nemám,“ řekl Právu Fiala, který by ale jinak z Lupoměského slov nevyvozoval závěry. „Nemám signály, že by nehájil politiku ODS,“ řekl Fiala.

Podobně mluví i místopředseda Martin Kupka, který byl podle kuloárních informací Lupoměského slovy nejvíc rozezlen.

„Názor pana Lupoměského nesdílím a také jsem mu to řekl. Jeho názor není názorem ODS,“ řekl Právu Kupka. Odmítl ale, že by chtěl kandidáta do eurovoleb nějak sankcionovat. „Nepředpokládám, že by to mělo tak dramatický vývoj,“ řekl.

ODS jsem nepoškodil, tvrdí Lupoměský

Sám Lupoměský míní, že svým výrokem ODS nijak nepoškodil, naopak. „Mé výroky nejsou v souladu se stanoviskem ODS, které respektuji. Dostal jsem ale celou řadu pozitivních ohlasů nejen od členů ODS, ale také od lidí, kteří mi napsali, že ODS nikdy nevolili, ale že teď nás kvůli mému střízlivému pohledu volit budou,“ řekl Lupoměský Právu.

„Zaznamenal jsem celou řadu emotivních vyjádření, o žádných sankcích se mnou ale zatím nikdo nemluvil. Jsem devět let věrný značce ODS, někdy vnitrostranický rebel, ale vždy občanský demokrat,“ uvedl Lupoměský, který se na rozhovor s předsedou Fialou podle svých slov těší. „Promluvíme si o dění v ODS a dalším směřování strany,“ řekl.

Lupoměský má názorově velmi blízko k bývalému prezidentovi a expředsedovi ODS Václavu Klausovi: sedí ve správní radě Institutu Václava Klause. Právě Klaus dlouhodobě zastává názor, že za situaci na Ukrajině může spíše Evropská unie a USA než Rusko.

Reklama

Související články

Putin chce z Krymu udělat ráj hazardu

Ruský prezident Vladimir Putin představil návrh zákona na vytvoření zóny hazardních her na anektovaném Krymu. V Rusku se hazard ze zákona může provozovat ve...

Výběr článků

Načítám