Hlavní obsah

Eurovolby by vyhrálo Babišovo ANO, dostal by se i Úsvit

Praha
Aktualizováno

Pětina všech voličů by v Česku dala ve volbách do Evropského parlamentu hlas hnutí ANO. S odstupem by následovaly ČSSD a KSČM. Do Evropského parlamentu by se dostalo celkem šest uskupení včetně Úsvitu Tomia Okamury. Volit do Evropského parlamentu se bude 23. a 24. května 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby do Evropského parlamentu

Článek

Hnutí ANO by dostalo 22,2 procenta hlasů, ČSSD 14,1 procenta a KSČM 11,1 procenta hlasů. Následovala by strana TOP 09/STAN s 9,6 procenta hlasů a hnutí Úsvit, které by volilo 8,9 procenta lidí. Do Evropského parlamentu by se podle modelu dostala ještě ODS se 7,6 procenta hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Těsně za pětiprocentní hranicí, o 0,2 procentního bodu, by skončila Strana svobodných občanů. Nad jedním procentem by byly KDU-ČSL (3,8 procenta), Česká pirátská strana (3,4 procenta) a Strana zelených (2,9 procenta).

K volbám by přišlo podle modelu 32,4 procenta voličů.

Herzmann: Postoje voličů jsou nestabilní

Tazatelé zkoumali taky potenciál uskupení, tedy podíly pravděpodobných voličů, kteří by jim mohli dát hlas.

Nejvyšší potenciál až 42,1 procenta má hnutí ANO a až 25,9 procenta pak ČSSD. Následuje TOP 09/STAN, seskupení by mohlo volit až 18,3 procenta obyvatel. Komunisté a hnutí Úsvit mají potenciál až 16,8 procenta, ODS až 12,6 procenta a Piráti až 10,2 procenta.

Nad osmi procenty se pohybuje potenciál KDU-ČSL, zelených a Svobodných. Pět procent překročili Moravané a Věci veřejné.

Herzmann zdůraznil, že výsledky voleb, které se uskuteční zhruba za měsíc, se mohou od modelu lišit. Postoje voličů jsou prý zatím velmi nestabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám