Hlavní obsah

Dryml odmítl pokutu za urážku lékaře, který přistával vrtulníkem

Právo, kab

Senátor Vladimír Dryml (nestr.) se odvolal proti rozhodnutí mandátového výboru horní komory, který mu za údajnou urážku jemenského lékaře uložil pokutu 20 tisíc korun. V odvolání, které má Právo k dispozici, Dryml namítá, že je výbor podjatý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Dryml

Článek

K incidentu došlo vloni v červnu ve vrchlabské nemocnici, kde je Dryml ředitelem. V areálu nemocnice totiž bez ohlášení přistával vrtulníkem jemenský lékař a Dryml mu údajně vzkázal, ať se vrátí, odkud přišel.

Senátorova slova lékaře rozčilila natolik, že se obrátil na policii. Přestupkové řízení Dryml jako senátor přenesl do parlamentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodoval jsem se podle svého vědomí a svědomí
senátor Pavel Trpák

Když mu však výbor Senátu uložil pokutu dvacet tisíc korun, Dryml hoj osočil, že je podjatý. Hned dva jeho členové, senátor Pavel Trpák a Miroslav Antl (oba ČSSD), jsou totiž zastupiteli Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem záchranné služby, pro kterou jemenský lékař pracoval. Antl je navíc zpravodajem případu.

„Dva ze senátorů však byli v evidentním střetu zájmů, a proto měli být z jednání o předmětné věci vyloučeni. Tím měl klesnout počet osob přítomných na jednání a oprávněných hlasovat na počet 5, tedy na počet, kdy již výbor není usnášeníschopný,“ namítl Dryml.

Trpák však jakoukoli podjatost odmítá. „Rozhodoval jsem se podle svého vědomí a svědomí. Vysvětlení pana doktora Drymla nebylo věrohodné,“ řekl Právu.

Dryml: Jsem znevýhodněn

Drymlovi se také nelíbí, že senátor se nemůže před disciplinárními orgány obrátit na orgány správního soudnictví. „Je tedy vůči ostatním občanům znevýhodněn a bezpochyby bude na Ústavním soudu, aby se touto věcí případně zabýval,“ napsal.

Po organizačním výboru Senátu žádá, aby se námitkou podjatosti mandátového výboru zabýval. O případu by mělo jednat plénum horní komory.

Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (nestr.) se domnívá, že věc je složitější a nelze jednoznačně soudit, zda je Dryml v právu.

„Nemohu jednoznačně říci, zda lze považovat senátora Antla a Trpáka v celé věci ve střetu zájmů. Je potřeba se nad tím déle zamyslet,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám