Hlavní obsah

Divočina na Šumavě bude menší, park bude dál mezinárodně uznáván

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Šumava (NPŠ) zůstane i nadále mezinárodně uznávaným parkem, ačkoliv vedení parku navrhovalo, aby se hodnocení změnilo. Ministerstvo životního prostředí to ale odmítlo. Navrhuje také, aby se podíl bezzásahové oblasti snížil na 23 procent rozlohy parku. Výrazně se ale má zvětšit tzv. první zóna.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Ekologové upozorňují, že snížení bezzásahové zóny na 23 procent se vlastně poruší mezinárodní pravidla parku.

Vedení NPŠ chtělo, aby se park částečně přesunul z druhé kategorie hodnocení Mezinárodního svazu ochrany přírody do čtvrté. Ministerstvo naopak trvá na tom, aby park zůstal ve druhé kategorii, které jej zavazuje k tomu, aby do roku 2030 byla polovina jeho území bezzásahová.

Přechodný plán, jak by měla péče o NP Šumava vypadat, představí v úterý ministr životního prostředí Richard Brabec.

O podílu bezzásahových oblastí se odborníci dohadují neustále. Současných 23 procent bezzásahového území je podle náměstka MŽP Vladimíra Dolejského ale logické. Například na holinách vzniklých v posledních letech prý nemá smysl udržovat bezzásahovou oblast.

První zóna se zdvojnásobí

"Rozumíme odborným podkladům vědecké obce a nevládních organizací, nicméně lišíme se v rychlosti převedení do bezzásahového režimu a respektujeme v této věci i takzvanou společenskou objednávku," uvedl. V příštích měsících chce MŽP získat další informace o tom, co chtějí návštěvníci parku i obyvatelé regionu, a podle toho vypracuje trvalý plán péče.

Diskutovaná zonace se zvlášť schválí vyhláškou v roce 2015. MŽP už před dvěma týdny oznámilo, že v první zóně uvažuje o 26 procentech z rozlohy parku. V současnosti činí první zóna téměř 13 procent (8,8 tisíc hektarů), rozšířila by se na 17,7 tisíc hektarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám