Hlavní obsah

Velikonoční pondělí je ve znamení koledníků

Velikonoční pondělí zůstává zejména na venkově ve znamení tradičního vyplácení žen pomlázkou z vrbových proutků. Muži od nich nádavkem dostávají malovaná vejce. Zvyk, který má kořeny v 15. století, se liší v jednotlivých regionech a někde proto muži musí počítat i s tím, že je dívky polévají studenou vodou.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Velikonoční pondělí na Moravě bývá obvykle příležitostí vytáhnout ze skříně kroje.

Článek

Zatímco od Zeleného čtvrtka do Velikonoční neděle jsou Velikonoce křesťanskými svátky oslavujícími zmrtvýchvstání Ježíše Krista, pondělí už má světský charakter.

Koledování označované rovněž jako "šlehačka" nebo "mrskačka" se na Velikonoční pondělí, které je volným dnem, drží nejen v regionech s živou folklorní tradicí, ale v menší míře také ve městech včetně Prahy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podle pověsti žena, která je na Velikonoce vyšlehána, zůstane celý rok zdravá a uchová si plodnost. Jiný výklad pomlázce přisuzuje omlazení. Každopádně nemá být cílem vyšlehání způsobit bolest, ale vyjádřit zájem o ženu či dívku. Některé jsou dokonce uražené, když je žádný muž nenavštíví.

Velikonoční pondělí je také spojeno s vyšší intenzitou dopravy, protože se lidé vracejí z prodlouženého víkendu. Policie proto plánuje intenzivnější kontroly především na hlavních tazích. Zaměří se při nich mimo jiné na řidiče pod vlivem alkoholu, kterých o velikonočních svátcích bývá více než obvykle. [celá zpráva]

Anketa

Dodržujete velikonoční tradice?
Ano
50,4 %
Ne
49,6 %
Celkem hlasovalo 4572 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie chystá na Velikonoce manévry

Očekávaný zvýšený provoz na silnicích v průběhu velikonočního víkendu se odrazí i v posílení policejních hlídek na silnicích.

Výběr článků

Načítám