Hlavní obsah

Soukromí lékaři a lékárníci chtějí náhradu za poplatky

Právo, Václav Pergl

Ambulantní specialisté, praktičtí lékaři i lékárníci vyzývají vládu a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) k přehodnocení rozhodnutí zrušit u nich regulační poplatky, pokud předem nestanoví, z čeho jim výpadek příjmů nahradí.

Článek

Koalice má ve vládním prohlášení slib zrušit třicetikorunový poplatek v ambulancích a lékárnách od ledna 2015. Zůstat má pouze poplatek 90 Kč za pohotovost.

Vláda se už ale dohodla na navýšení odvodů státu do zdravotního pojištění od letošního 1. července za děti, důchodce či nezaměstnané z dosavadních 787 na 845 korun měsíčně. Těchto státních pojištěnců je v Česku šest miliónů. Do zdravotnictví tak letos přijde navíc 2,1 miliardy a v příštím roce 4,2 miliardy Kč.

Zatímco letos mají tyto peníze dostat jen nemocnice jako kompenzaci za zrušení hospitalizačních poplatků, příští rok by se o ně měla podělit všechna zdravotnická zařízení. Soukromí lékaři se ovšem bojí, že peníze neuvidí. Proto chtějí nejen slib ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), ale i záruky celé vlády.

Například Sdružení praktických lékařů varuje, že jestliže nebudou peníze z poplatků, dojde k zásadnímu výpadku v příjmech ambulancí a řada praxí se dostane do existenčních potíží. „Trváme na tom, aby zrušení poplatků bylo kompenzováno v plné výši. Musí být předem jasné, jakým způsobem a z jakých prostředků to bude uskutečněno,“ uvádí se v prohlášení z celostátní konference tohoto sdružení.

Chudoba: Stát nás postihne dvakrát

Lékárníci zase požadují záruky, že při rušení regulačních poplatků bude přistupováno ke všem poskytovatelům zdravotní péče rovně. Bez ohledu na to, jestli se jedná o nemocnici, ordinaci praktického lékaře, ambulantního specialisty, či lékárnu.

„Pokud ke kompenzaci poplatků nedojde, budou lékárny, které regulační poplatky vybírají a neobcházejí zákon, postiženy politickým rozhodnutím podruhé v relativně krátké době,“ připomíná prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Poprvé se tak podle něj stalo, když tyto lékárny přišly v důsledku státní benevolence vůči některým jiným provozovatelům o významnou část pacientů a tím o své příjmy. „Nyní jim chce stát sebrat i tuto částku, která jim ještě pro financování poskytované péče zůstala,“ kritizuje Chudoba.

Jak dále řekl, pokud nebudou lékárnám od začátku příštího roku poplatky plně kompenzovány, budou tím postiženi poctiví lékárníci, dodržující zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám