Hlavní obsah

Jurečka: Buď se obchodní řetězce samy napraví, nebo budeme válčit

Právo, Oldřich Danda

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v rozhovoru s Právem varoval obchodní řetězce, že pokud budou dále škrtit české zemědělce a šidit zákazníky, vyhlásí jim válku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

V programu máte boj za lepší potraviny. Ale i váš lídr do evropského parlamentu Svoboda např. pranýřuje to, že v jednom obchodním řetězci lze koupit stejné zboží, ale různé kvality – na západě kvalitnější a čím dál na východ horší. Co pro zlepšení chcete udělat?

Budu chtít tento problém řádně analyzovat a pak to téma otevřít na radě ministrů EU a pokud se ukáže, že je to skutečný problém, tak k tomu přijmout legislativní řešení. Pokud je na etiketě pravdivé složení, tak je to legislativně v pořádku, ale je na debatu, jestli nejde o klamání spotřebitele, protože když někdo kupuje různě v Evropě stejnou značku zboží, tak už nečte složení.

Proč si myslíte, že si to obchodní řetězce dovolí? Je to tím, že se jako zákazníci méně bráníme?

Chování řetězců koresponduje s naším chováním; pokud většina spotřebitelů dává přednost výrobkům v akcích, tak je logické, že to obchodníci využijí. Proto dlouhodobě apeluji na spotřebitele, aby nakupovali potraviny z ČR, které mohou být i dražší, ale podpoří tak celou ekonomiku. Když ta poroste, tak se nám to všem vrátí.

Lidé mi občas vyčítají, že se mi to mluví, když mám jako ministr dobrý plat. Když jsem ale po vysoké škole nastoupil do prvního zaměstnání, tak jsem bral 12 tisíc hrubého, a přesto jsem nakupoval od místního výrobce masa a uzenin, mléčné výrobky od místního farmáře. Když si to totiž přepočítáte, tak zjistíte, že v levném zboží je základního přírodního tuku či bílkoviny méně než v poctivém a dražším výrobu, a tím pádem je mnohem dražší.

Co říkáte na výrok eurolídra za ČSSD Jana Kellera, že může kvůli chystané obchodní smlouvě mezi USA a EU dojít k zákazu farmářských trhů?

Panu Kellerovi nedali správné informace. Určitě nejsou ohroženy farmářské trhy ani prodej farmářských výrobků ze dvora.

Ale to, že obchodní řetězce mají ostré lokty, aby si prosadily všemožné výhody, je pravda?

Velký kapitál má schopné lobbisty. V nejbližší době plánuji setkání se zástupci obchodních řetězců a chci se jich zeptat, jak prospívají českým zemědělcům a potravinářům a jakou kvalitu nabízejí českým zákazníkům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Já si myslím, že chování řetězců není v pořádku, a buď se shodneme na nápravě, anebo budeme válčit. To lze např. tím, že zpřísníme novelu zákona o významné tržní síle, kde můžeme více postihovat praktiky vůči dodavatelům.

Také můžu jako ministr mediálně natvrdo říkat, kde inspekce našla něco závadného, který supermarket byl zavřen a proč apod. Když také zjistíme, že pokuty nevedou k nápravě, protože řetězce s nimi často počítají ve svých byznysplánech, tak se nebudu bát jít tak daleko a prosadit, aby takovému řetězci byla na území zakázána činnost.

A pokuty budete zvyšovat podle výše tržby?

To máme v koaliční smlouvě. Sankční systém nemá šikanovat, ale vychovávat. Když ale nepomůže ani třetí pokuta, tak se musíme začít bavit o zvýšení pokut až do padesáti miliónů.

Jak se vám žije jako ministru zemědělství, když vám na záda dýchá ministr financí Andrej Babiš, který je zároveň vlastníkem největší agrární společnosti v zemi Agrofert? A z pozice šéfa zemědělského výboru Sněmovny vás kontroluje jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek? Necítíte se trochu v kleštích?

Samozřejmě ho ctím jako silného partnera do diskuse. Pan ministr Babiš se mnou v oblasti zemědělství ale vůbec nediskutuje, dává si velký pozor na to, aby

nedal ani náznakem prostor spekulaci, že on tady lobbuje pro Agrofert. Ve vládě, když se to týká zemědělství, se zdržuje hlasování. Jsem z toho překvapený, možná i příjemně. S panem Faltýnkem probíhá standardní komunikace.

Babiš se o to přece nemusí starat, když na to má své lidi. Když jste se měl stát ministrem, nejvíc vás kritizoval právě Faltýnek kvůli tomu, že nejste dostatečně seznámen s vyjednáváním o evropských dotacích.

Pan Faltýnek i kolegové z ANO brzy pochopili, že buď nám ­ustoupí, nebo koalice nevznikne. Bylo by zajímavé se všech, kteří mě kritizovali, zeptat dnes, jak mě hodnotí.

Poslední týdny jsme zažívali každodenní přestřelky mezi ČSSD a Babišem. Vypadalo to, jako by vláda byla jen dvoukoalice. Nepřipadali jste si jako čtvrté kolo u tříkolky?

Než se nechat zatáhnout do žabomyších válek ČSSD a ANO, tak je lepší zůstat vzadu.

Ale být u diskuse, jestli pomoci OKD či jak zalepit díry ve zdravotnictví, je podle mého důležité.

My jsme u té diskuse byli, ale nepanikařili jsme a neštěkali na sebe přes média. Počkali jsme na diskusi ve vládě nad materiálem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Pak jsme řekli, že nejsme ochotni dát peníze soukromé firmě, ale jen je investovat do udržení práce pro horníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Jak se vám líbí Babišův styl? Premiér Sobotka ho dokonce obvinil, že používá proti svým koaličním partnerům svá média.

To se mi vůbec nelíbí, ale pan Babiš se za své mediální výroky na vládě omluvil a řekl, že to nebylo šťastné. Otázka je, jestli to nebyla pouze póza a do příště se poučí. Takovýmto způsobem to může fungovat jen chvíli.

Ve středu jednala koaliční rada, kde jste se dohodli na snížení DPH pro léky, knihy, pleny a dětskou výživu. Proč jste nakonec zůstali jen na 10 procentech a nešli až na soc. dem. slibovaných pět procent?

Byl to návrh ministerstva financí, aby se příliš nezatěžoval státní rozpočet. Ale je to první krok, uvidíme, jak se bude ekonomice dařit. V roce 2016 či 2017 třeba budeme moci sazbu snížit na pět procent.

A co váš návrh zvýšit slevu na dani za dítě?

Představil jsem tam náš návrh. V koaliční smlouvě je, že podstatně zvýšíme slevu na dítě. První návrh kolegů z ministerstva financí byla stokoruna za měsíc. Na to jsem řekl, že je to spíš symbolické než podstatné.

Navrhli jsme, aby se sleva na druhé dítě zvýšila o 500 korun, na třetí a další o 983 korun, což je dorovnání na hodnotu dospělého poplatníka. Mluvilo se o dalších deseti opatřeních, např. o DPH u aut či o paušálech pro živnostníky. Ke všem návrhům ministerstvo financí připraví kalkulace. Až budeme mít tvrdá čísla, tak se domluvíme, co zavedeme.

Proč jste odmítli návrh ČSSD, aby vznikl vyjednávací tým pro církevní restituce?

Přijde nám to zbytečné, aby na úrovni vlády vznikl nový výbor. Navrhli jsme, když je poptávka něco s církvemi řešit, ať to řeší vládní monitorovací výbor, když už vznikl a má tajemníka.

Byli byste ochotni sedět ve výboru, který bude přesvědčovat církve, aby souhlasily s omezením 59miliardové finanční náhrady?

Já jsem partnerům řekl, že pokud jednání mají mít za cíl měnit zákon, smlouvy či navrhnout dodatečné zdanění finančních náhrad bez dohody s církvemi, tak je to začátek konce koalice.

Nemáme nic proti tomu, aby církve občany informovaly, jak s penězi naloží. Požádal jsem, aby se sešli předsedové koalice a řekli si, co by mělo být cílem dalších debat s církví. My nejsme ochotni sedět v týmu, který bude na církve tlačit.

Uvědomujete si, že pokud předseda ČSSD Sobotka nepřinese do Lidového domu nějaký ústupek církve, tak ho spolustraníci takříkajíc sežerou?

To si musí vyhodnotit soc. demokracie. Jestli je víc dvě miliardy ročně církvím, nebo řada pozitivních kroků, které může vláda udělat. Jestli si myslí, že církevní restituce nejvíce pálí společnost a že tím vyřeší nezaměstnanost, nedostatek peněz v zdravotnictví či problémy s OKD, tak ať se touto cestou vydají.

Ministerstvo zemědělství má na starosti většinu církevních restitucí. Podle mého soudu vydávání začíná váznout. Jak jste s tím spokojen?

Jsem si vědom, že to vázne. Hodně o tom s vedení Státního pozemkového úřadu a Lesů ČR diskutujeme, ale musíme si uvědomit, že je to největší restituce od 90. let. Většina žádostí přišla v prosinci a my bychom se měli k žádostem vyjádřit do června.

Už teď víme, že to v termínu nestihneme. Jednáme s církvemi a říkáme jim, aby byly shovívavé, protože by bylo dobré, aby se úředníci nedostali pod tlak, aby nedošlo k chybám a nebylo vydáno, co se vydávat nemá.

Vy máte na Hané hospodářství. Venku je jaro, kdo za vás hospodaří?

Živnost převzala manželka. Na konkrétní práce mám domluvu s bratrem. Když ale přijedu o víkendu domů, tak na poli pracuji, vyčistím si přitom krásně hlavu.

Byla mírná zima, je sucho, jaká bude úroda?

Myslím si, že rok se má hodnotit až na podzim po sklizni, když je prodáno. Jaké budou výnosy, je jedna věc, ale důležité je i to, jaké budou ceny. Máme problémy se suchem, ale řekl bych, že na poli je zatím rok nadprůměrný, ozimy přežily ve výborné kondici. Je sice pár okresů, kde deficit srážek evidentně je, ale zatím v globálu, jestli bude brzy pršet, tak by to mohlo být dobré.

Celý rozhovor s Marianem Jurečkou si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám