Hlavní obsah

ANO řeší problém, chybějí mu kandidáti pro komunální volby

Právo, Jan Rovenský

Do komunálních voleb zbývá půl roku, ale hnutí ANO řeší dilema, jak naplnit kandidátky. Zájemců o členství je habaděj, ale babišovců je jen patnáct set. To je žalostně málo, když chce ANO postavit kandidátky ve třech stovkách měst. Proto pokukuje po místních hnutích a v obcích oslovuje osobnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„V komunálních volbách chceme postavit kandidátky ve všech větších městech, tedy okresních, a obcích s rozšířenou působností. Odhadem tedy jde o tři sta kandidátek. Ve větších obcích budeme mít ambici uspět a být u sestavování obecní vlády,“ řekl Právu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Přiznal, že babišovcům do značné míry svazuje ruce nedostatek členů. „Chceme se o hlasy ucházet tam, kde budeme mít schopné lidi, jinak kandidátky sestavovat nebudeme,“ uvedl.

Přitom zájemců o vstup do hnutí je šest a půl tisíce, ale hnutí nové členy mezi sebe pouští jen pozvolna. „Není dobré mít naplněné kandidátky kýmkoli. Nechceme hnutí stavět na starých politicích, do ANO se totiž hlásí lidé zejména z ODS a TOP 09, které jdou dolů,“ dodal Faltýnek.

„Není podmínka být straník, byla by škoda se bránit lidem, kteří jsou úspěšní ve svých profesích jako podnikatelé, lékaři, učitelé. Takové lidi také oslovujeme,“ přiznal Faltýnek.

ANO také oťukává Starosty a nezávislé, kteří s TOP 09 na komunální úrovni dohodu o spolupráci nemají. „Spolupráci se STAN si umím klidně představit v menších obcích, může se jednat o společný postup či podporu na bázi my jim – oni nám. Žádné jednání na toto téma ale neproběhlo,“ podotkl Faltýnek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám