Hlavní obsah

Metrostav chce po Praze další miliardu navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost Metrostav, která se na Praze domáhá splacení faktur za stavbu tunelového komplexu Blanka, ve čtvrtek již podruhé rozšířila žalobu. Nově požaduje navíc miliardu korun, čímž sporná částka narostla na 3,7 miliardy. Uvedl to mluvčí společnosti František Polák, podle něhož je nejnovější požadavek například za výstavbu Trojského mostu. Rozhodčí soud pokračuje v pátek.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Trojský most spojil holešovický a trojský břeh.

Článek

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdí, že peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné.

Na stavbu Trojského mostu, která je součástí celého komplexu, podle dřívějších informací údajně není řádná smlouva. Původní cena půl miliardy se navíc navýšila až na odhadovaných 1,2 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na pátek je naplánováno další stání rozhodčího soudu. Tentokrát by mohlo padnout rozhodnutí. Soudci zřejmě Praze uloží povinnost zaplatit, Metrostav zřejmě dostane za úkol stavbu ve stanoveném termínu dokončit.

Důležitá dopravní stavba, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Opozice ale tento termín zpochybňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám