Hlavní obsah

Ne farmářské trhy, ale auta, varuje před smlouvou EU-USA Telička

Právo, rsk

Ne na farmářské trhy, jak tvrdí ČSSD, ale na automobilový průmysl může mít negativní dopad chystaná smlouva mezi Evropskou unií a USA. Novinářům to ve čtvrtek řekl lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Článek

„Je smutné, že politický subjekt, který v minulosti oprávněně kritizoval negativní kampaň ODS, sám k takové kampani přistupuje. Vidina konce farmářských trhů je z kategorie nešťastného strašení a absurdit, protože by to neprošlo některými členskými státy," kritizoval Telička předvolební kampaň ČSSD a jejího lídra Jana Kellera. [celá zpráva]

Podle eurolídra ANO představuje smlouva mnohem reálnější hrozbu pro evropský automobilový průmysl. Evropská komise totiž v tichosti odsunula stranou svůj požadavek, aby pro evropská a americká auta byl jednotný standard homologace. V praxi by to tak mohlo znamenat, že po zrušení cel a tarifů by evropský trh mohly zaplavit mnohem levnější americké vozy, které se už nyní některým firmám navzdory homologaci a clům vyplatí dovážet. Navíc evropská auta nebudou pro americké spotřebitele dostatečně atraktivní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Může vzniknout nerovnováha ve prospěch amerického průmyslu a to může mít miliardové dopady na autoprůmysl v Evropě, jelikož by se  liberalizoval obchod, ale bez sladění norem," uvedl Telička.

Podle něj ale Česko a ostatní země mají stále čas Evropskou komisi donutit, aby jednání o standardech vyjednávala společně se zrušením cel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám