Hlavní obsah

Dohnal svým odporem dokazuje, že nemá morální kredit důstojníka, tvrdí ministerstvo

Novinky, jas

Opakovaná snaha Petra Dohnala zpochybnit své odvolání z čela Vězeňské služby nemá podle ministerstva spravedlnosti obdoby. Dohnal coby příslušník ozbrojeného sboru ignoruje jakoukoliv subordinaci (služební podřízenost) a jeho chování neodpovídá ani morálním požadavkům na důstojníka. Ministerstvo spravedlnosti tak reagovalo na chování odvolaného Dohnala v posledních dnech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ukazuje rozhodnutí o svém odvolání.

Článek

Dohnala odvolala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) počátkem dubna kvůli problémům v hospodaření věznic a rozdílným pohledům na další chod vězeňské služby.

Dohnal od počátku považuje odvolání za nezákonné a snaží se jej všemožně zpochybnit. Ve středu v této souvislosti odeslal otevřený dopis prezidentovi, premiérovi a další politikům. Mimo jiné varoval, že kvůli údajné neplatnosti odvolání jsou veškeré následně provedené kroky neplatné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministerstvo se proti kampani ostře ohradilo a připomnělo, že Dohnalovi nepřísluší, aby rozhodnutí komentoval. „Dosavadní jednání Mgr. Dohnala nemá v novodobé historii české justice obdoby. Příslušník bezpečnostního sboru nemůže veřejně a v rozporu se služebními předpisy hodnotit oprávněnost svého odvolání,” uvedl resort.

„Takové jednání zpochybňuje základní principy subordinace v bezpečnostních sborech a neodpovídá morálním požadavkům kladeným na důstojníka ozbrojené složky státu,” dodalo ministerstvo, podle něhož Dohnalovo chování ohrožuje i plnění úkolů Vězeňské služby a on sám si musí být vědom možných následků.

Válková dočasně pověřila vedením služby šéfa rapotické věznice Pavla Ondráška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám