Hlavní obsah

Zeman sází proti Sobotkovi na Babiše

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Prezident Miloš Zeman sází na šéfa hnutí ANO, místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše, který by mu mohl pomoci oslabit premiéra a předsedu soc. dem. Bohuslava Sobotku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka během společného focení vlády

Článek

Tak o tom podle informací Práva hovoří lidé blízcí prezidentovi, před nimiž se svými názory Zeman netají. Prezident se podle nich stále nezbavil zášti vůči Sobotkovi, pramenící z podrazu v prezidentské volbě před jedenácti lety. Zařadil ho tehdy do seznamu zrádců. Navíc Sobotku nepovažuje za silného lídra, což už dal několikrát najevo.

Poté, co se lhaním o tajné lánské schůzce veřejně znemožnil prezidentův hlavní spojenec a Sobotkův rival Michal Hašek, vsadil Zeman právě na Babiše.

Zeman si totiž jako zkušený politický hráč spočítal, že právě spojenectví s nejpopulárnějším českým politikem mu může přinést ovoce. A vůbec to nemusí znamenat, že by zapomněl na svou dřívější kritiku miliardáře a majitele Agrofertu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Pustil se do něj už koncem roku 2011, kdy Babiše na sněmu zemanovců označil za nedůvěryhodného a uvedl, že člověk působící v politice nesmí krást, podrážet a musí dodržovat dohody.

„Byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu. Konstatuji, že pan Babiš tuto uzavřenou dohodu nedodržel,“ prohlásil tehdy Zeman s tím, že je to podle něj přímý důkaz Babišovy nedůvěryhodnosti.

Po kritice chvála

Časy se ale změnily a prezident nyní Babiše opakovaně veřejně chválí. Naposledy minulý týden za jeho dohodu kolem dolu Paskov, kterou Zeman označil za mistrovský kousek, neboť vyjednal pomoc v poloviční výši proti zamýšlené částce 1,1 miliardy korun.

Podle zdrojů blízkých prezidentovi přitom nešlo ani tak o uznání Babišových schopností, ale spíš o Zemanův promyšlený krok, jak na ministra financí pozitivně upozornit. Babiš se totiž vlámal do dveří, které už pootevřel Zemanův ministr průmyslu a obchodu z Rusnokovy vlády Jiří Cienciala.

Jenže Zemanův plán, jak oslabit pomocí Babiše premiéra a šéfa soc. dem. Sobotku, může mít i trhliny. Babiš jedná často impulzívně a rozhoduje se podle momentální situace, takže jeho chování je těžko předvídatelné.

Okopávat Sobotkovi kotníky mu určitě nevadí, ale určitě by se nechtěl vmanévrovat do nějaké hry dirigované z Hradu.

Oslabí kořist a zaútočí

Šéf ANO také odmítá, že by byl s prezidentem v nějakém užším kontaktu „Ne, ne,“ odpověděl Babiš v rozhovoru pro Právo na otázku, zda se s prezidentem radí o politice.

Připustil, že Zemanova chvála na jeho adresu je mu příjemná. Hrad ale údajně spoléhá na predátorskou povahu Babiše, vycvičeného z byznysu počkat na oslabení své kořisti a pak zaútočit.

Taková situace by mohla nastat po evropských a podzimních komunálních a senátních volbách.

Pokud by v nich soc. dem. neuspěla a babišovci by rozšířili svůj vliv i do nižších pater politiky, mohli by v soc. dem. znovu začít zvedat hlavu někteří Sobotkovi odpůrci a vytvářet tlak na jeho odstoupení z funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám