Hlavní obsah

Na jihu Čech hlásí rekord -14,7 stupně

Právo, vor
Praha

Mrazivé rekordy pro dnešní den hlásí z jihu a západu Čech. Například v Českém Krumlově nad ránem naměřili minus 4,6 stupně Celsia, o jeden a půl víc než před 18 lety. Rekordy padaly i ve Vráži u Písku nebo ve Strakonicích. Největší mráz ale byl na Jezerní slati ve stanici Kvilda-Perla, a to minus 14,7 stupně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mrazivé ráno bylo ve čtvrtek i v Šindelové v Krušných horách, kde meteorologové naměřili pětileté minimum minus 9,4 stupně Celsia. „Nestává se často, aby teploty v tento den klesaly tak hluboko pod nulu,“ uvedl meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, podle kterého teploty při zemi klesly dokonce až pod deset stupňů.

„Ani v únoru, snad s jedinou výjimkou, neklesaly teploty tak nízko. Obdobné to bylo i v březnu,“ pokračoval Kovařík, podle kterého se na nízkých teplotách podepsalo severovýchodní proudění vzduchu, vyjasnění a fakt, že v lokalitách nad devět set metrů nad mořem leží sníh.

Zahrádkáři zřejmě budou sčítat škody

„Zahrádkáři mají kvůli mrazům zřejmě smůlu. Nepomrzne asi všechno, ale nějaké škody budou,“ konstatoval Kovařík, podle kterého je vegetace o měsíc ve vývoji vepředu oproti normálu.

„Mrazy ale bylo možné v polovině dubna očekávat,“ poznamenal Kovařík s tím, že v pátek lze na západě Čech už očekávat odpolední teploty kolem 11 stupňů nad nulou. O víkendu mají vystoupat až na osmnáct.

V Žatci překonán nejstarší rekord

Nejstarší ve čtvrtek překonaný rekord je z roku 1929 z Žatce, kde naměřili mínus 4,7 stupně, přičemž původní hodnota byla -3,4 stupně. Rekord byl překonán také třeba v Praze Ruzyni, kdy původní minimum mínus 2,6 stupně z roku 1977 bylo překonáno teplotou o jeden stupeň nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám