Hlavní obsah

Novým ředitelem ústavu pro studium totality je Hazdra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Současný náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra se stal ve středu jeho novým ředitelem. Ve třetím kole konkurzu získal více hlasů než francouzská historička Blaiveová. Informaci Právu sdělil důvěryhodný zdroj a potvrdila ji předsedkyně ústavu Emilie Benešová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra

Článek

Hazdra byl zvolen čtyřmi hlasy, jeden člen rady se zdržel a jeden hlas získala Blaiveová. Rada nevedla podrobnější rozpravu a hlasovala okamžitě.

Rozhodnutí rady Hazdru překvapilo. Médiím ve středu řekl, že si byl vědom toho, že názor rady není jednotný a vnímá to jako závazek. "Je mým velkým úkolem přesvědčit o tom, že volba nebyla špatná," uvedl. Jako prvního náměstka si chce na ústav přivést historika Ondřeje Matějku z občanského sdružení Antikomplex. Hodlá posílit vzdělávací aktivity instituce. Podle Hazdry jde o velmi organizačně schopného člověka a erudovaného historika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O místo šéfa ústavu, který má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, mělo zájem celkem pět kandidátů. Hazdru odmítali někteří zaměstnanci ústavu a odbory. Tuto skutečnost rada podle Benešové zvažovala.

"Neprotestovali jen proti panu Hazdrovi, protestů víc bylo i proti jiným kandidátům," komentovala.

Chce zklidnit atmosféru

Proti průběhu konkurzu a rozhodnutí rady se v uplynulých týdnech ohradili další dva neúspěšní kandidáti, a Konfederace politických vězňů ČR ho dokonce označila za podvodně zorganizovaný.

Hazdra prohlásil, že by chtěl vést otevřený dialog se všemi zaměstnanci a atmosféru v ústavu zklidnit. "Mojí rolí bude, abych s lidmi komunikoval a přesvědčil je, že mají společný úkol a cíl. Není cílem nikoho z nás ústav zničit a rozbít, ale získat mu adekvátní postavení ve společnosti," řekl. Do úřadu nastoupí 1. května.

Třicetiletý Hazdra je prvním náměstkem ředitele ÚSTR od loňského dubna, působí také na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V ústavu už v minulosti pracoval, od dubna 2008 téměř dva roky vedl oddělení zkoumání doby nesvobody v letech 1938 až 1945.

Spolupráce se školami

Od poloviny května 2010 byl dokonce tři měsíce prozatímním ředitelem ústavu. Čelil však kritice ze strany rady, protože proti její vůli odvolal ředitele Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. Tehdy se hájil mimo jiné tím, že Bukovszky nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky. "Pan Hazdra, byť je nejmladší, má nejvíce manažerských zkušeností," uvedla Benešová k výsledku volby.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců už od jeho založení. Loni způsobilo rozruch odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila Pavlou Foglovou, která Hazdru do ústavu znovu přivedla. I ona čelí kvůli některým svým rozhodnutím kritice, stejně jako členové rady.

Hazdra ve středu zopakoval, že chce zvýšit vědeckovýzkumnou a vzdělávací roli ústavu. Konkrétně vzdělávací úsek potřebuje podle něj personálně posílit, chce se zaměřit na spolupráci se školami a vzdělávacími středisky. "To jsou kroky, které povedou k získávání prestiže ústavu a jeho začleňování do společnosti," dodal. Význam vidí i v podpoře projektů orální historie.

Reklama

Související články

Do rady ÚSTR míří bývalý senátor Bárta

Někdejší disident a bývalý senátor za KDU-ČSL Zdeněk Bárta byl ve středu zvolen Senátem do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Bártu nominovala...

Výběr článků

Načítám