Hlavní obsah

Koalice bude řešit novou komisi k restitucím i změny Ústavy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční rada ČSSD, ANO a lidovců se ve středu po jednání kabinetu bude zabývat možným vznikem vládního vyjednávacího týmu, který by se zástupci církví jednal o možné úpravě restitucí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jeho vznik prosazuje ČSSD poté, co selhalo jednání expertů. Církve nepřistoupily na snížení finanční náhrady a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzápětí uvedl, že bude prosazovat vnik vyjednávacího týmu na vládní úrovni.

Premiér mimo jiné uvedl, že si umí představit zdanění finančních náhrad, které církve v rámci restitucí dostanou. "Pokud jde o zrušení daňového osvobození finančních náhrad církvím, zůstává jako teoreticky a legislativně možná cesta do budoucna pro případ eventuální nedohody s církvemi. ČSSD nicméně stále upřednostňuje úpravu restitucí na základě dohody s církvemi," dodal před časem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidovci změny restitucí odmítají, naopak představitelé ANO je nevylučovali.

Dalšími tématy, o nichž budou zástupci koalice jednat, má být návrh změny pravomocí hlavy státu a zákona o referendu. Podle představ ČSSD by měl mít prezident v Ústavě jasně stanovený termín jmenování premiéra.

„Navrhujeme lhůtu 30 dnů po konání ustavující schůze Poslanecké sněmovny," řekl premiér k návrhu.

Další změnou by mělo být schvalování nominací do bankovní rady ČNB Senátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám