Hlavní obsah

Starostové vytěsnili TOP 09, kandidátky slepují s lidovci a zelenými

Právo, Oldřich Danda

Spojení TOP 09 a Hnutí starostů a nezávislých (STAN) funguje pouze na celostátní úrovni. Na komunální úrovni se potvrzuje, že Starostové mají blíže k lidovcům nebo zeleným než ke svému partnerovi z parlamentní politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Spojení TOP 09 a Hnutí starostů a nezávislých funguje na celostátní úrovni, pro komunální a krajské volby je volnost. Na snímku Petr Gazdík (zleva), místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Nový šéf hnutí, liberecký hejtman Martin Půta, chce Starosty více osamostatnit od TOP 09. Ani on neuvažuje o tom, že by s TOP 09 vytvářel společné kandidátky před krajskými volbami. „Měli bychom se pokusit postavit na vlastní nohy a spolupráci řešit po volbách,“ řekl Půta.

Společná kandidátka Starostů a TOP 09 do komunálních voleb se zatím nikde nerodí, naopak s lidovci a zelenými vzniká např. v Praze a v řadě měst ve východních a jižních Čechách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Volnost pro komunální a krajské volby

„Nevím o tom, že by se někde stavěla společná kandidátka,“ řekla Právu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

TOP 09 má se STAN smlouvu pro společné kandidátky do sněmovních, senátních a evropských voleb. „Na komunální a krajské úrovni je naprostá volnost, takže nás to ani trápit nemůže,“ podotkla Langšádlová.

Předseda jihočeské organizace STAN Jaroslav Houba Právu řekl: „Z TOP 09 se neozvali. V některých obcích jednáme s KDU-ČSL nebo s ANO.“ V Českých Budějovicích bude s podporou STAN kandidovat primátor Juraj Thoma, který má ale na noze kouli v podobě obnoveného policejního vyšetřování kvůli zneužití úřední pravomoci.

Společnou kandidátku s lidovci Starostové vyjednávají i v Trutnově, Úpici či v Náchodě, odkud pochází šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Minule jsme spolu kandidovali, a jsme proto nakloněni další spolupráci,“ řekl Právu předseda královéhradecké organizace STAN Miroslav Sazeček. Do vyjednávání v Náchodě se zapojil i Bělobrádek. „Domluvili jsme se, že nebudeme stavět čistokrevnou kandidátku a otevřeme se i nezávislým a také Starostům ze STAN,“ potvrdil Právu.

 V metropoli dostali košem

V Praze chtěli Starostové kandidovat s TOP 09, která do voleb vysílá primátora Tomáše Hudečka. Od silnějšího partnera ale dostali košem, takže začali jednat s lidovci a zelenými. Ale ani tam koalice nevzniká lehce.

„Jednání je složité. Např. otázka, kdo bude lídrem, je předmětem dohadování,“ řekla Právu starostka Slivence a šéfka pražské buňky STAN Plamínková.

Mluvilo se např. o tom, že by jím mohl být bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který ale kývl na nabídku lidovců kandidovat na senátora v Praze 1.

Lidovci jako jedna z mála stran mají už v řadě senátních okrsků o jménech jasno. Ve Frýdku-Místku by měl např. kandidovat exposlanec Jiří Carbol, v Plzni bývalý sekretář KDU-ČSL Petr Rybář, v Hradci Králové náměstkyně primátora Aneta Maclová. Ve Vyškově zase náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý.

Starostové zase chtějí nasadit v Praze 9 právníka a bývalého ředitele Ústavu státu a práva AV Vladimíra Balaše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám