Hlavní obsah

„Nejchytřejšího Čecha“ čeká výhra ve zlatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pamětní zlatou medaili v hodnotě téměř jeden a půl miliónů korun představila jablonecká Česká mincovna. Dílo s portrétem Jana Amose Komenského je dosud nejcennějším, jaké v této mincovně vzniklo. Menší verze téže medaile v hodnotě jednoho miliónu korun může získat vítěz soutěže Nejchytřejší Čech.

Takto vypadá zlatá medaile v hodnotě půldruhého miliónu korunVideo: Novinky

 
Článek

Česká mincovna vydává sérii kilogramových zlatých medailí, které jsou inspirovány českými bankovkami, již čtvrtým rokem. Autorem poslední nejcennější medaile je grafik Oldřich Kulhánek, který se však jejího vydání nedožil. Jeho dcera designérka Klára Melichová však navázala na jeho práci a společně s ní se podařilo medaili zrealizovat.

„V letošním roce jsme se dohodli s dcerou Oldřicha Kulhánka, paní Klárou Melichovou, která tak pokračuje v díle svého otce. Na základě existujících grafických podkladů vypracovala kompozici medaile Jana Amose Komenského a předala ji sochaři Vladimíru Opplovi k realizaci,“ uvedl obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Pouze 50 kusů

Výroba medaile může trvat až několik měsíců. Ty jednokilové se razí na speciálním vysokotlakém lisu a patří se svými 85 mm v průměru a 11 mm tloušťky k největším ražbám České mincovny. S cenou jeden a půl miliónu korun jde jednoznačně o nejcennější výrobek z Jablonce nad Nisou.

Náklad medaile je limitovaný celkem padesáti kusy, aby byla zachována atraktivita a hodnota produktu.

„Česká mincovna v Jablonci ročně vyrazí pouze jednu kilogramovou medaili. Tím se zachovává hodnotový řád a chceme tak ochránit investici klientů," doplňuje Aleš Brix.

Česká mincovna - cena pro nejchytřejšího ČechaVideo: Novinky

Tuto medaili ve zmenšené podobě a hned v několika kusech však může získat také výherce nové soutěže Nejchytřejší Čech, kterou už premiérově odvysílala Česká televize.

„V rámci této soutěže budou mít soutěžící možnost vyhrát milión. Ten milión bude buď v penězích, nebo potom ve formě krásné ceny pěti čtyřicetidukátů s portrétem Jana Amose Komenského. Jedná se o prvních pět ze sta kusů, které Česká mincovna v Jablonci uvádí na trh.“

Vedení mincovny pevně věří, že nejchytřejší Čech svoji závěrečnou volbu zvládne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám