Hlavní obsah

ČR zřejmě nevyhoví žádosti šéfa OSN o vojáky, bylo by to drahé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká strana podle všeho nevyhoví žádosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na nasazení vrtulníků a polní nemocnice ve Středoafrické republice. Důvodem jsou vysoké finanční náklady a skutečnost, že zatímco OSN požaduje v případě nemocnice dlouhodobé nasazení, české zařízení může pobývat v zahraničí maximálně rok. V úterý to uvedl mluvčí resortu Jan Pejšek. V úvahu tak připadá pouze vyslání malého kontingentu vojáků.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Armáda by mohla poskytnout dopravní vrtulníky. Problémem jsou vysoké náklady.

Článek

O vyslání vojáků do Středoafrické republiky požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) při své nedávné návštěvě Prahy generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Na setkání prý projevil největší zájem o vyslání polní nemocnice a poskytnutí letecké přepravní kapacity.

"Nasazení polní nemocnice není reálné z důvodu vysokých nákladů na přepravu a logistiku na místě. OSN navíc předpokládá dlouhodobý charakter mise, což v případě polní nemocnice nejsme schopni zajistit," sdělil Pejšek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

OSN platí až zpětně

Generální tajemník OSN sice uvedl, že organizace náklady na působení vojáků v mírových misích proplácí, podle mluvčího se to však děje zpětně. Vyslání jednotek by tak představovalo pro obranu dodatečnou finanční zátěž v době, kdy by vojáci do Afriky mířili.

V případě dopravních kapacit by Česká republika mohla poskytnout pouze transportní vrtulníky. "Jde však o finančně velmi náročnou a při současném rozpočtu těžko realizovatelnou operaci," uvedl mluvčí ministerstva obrany.

Armáda disponuje také čtyřmi dopravními letadly CASA. Jeden španělský stroj je však již nyní nasazen v operaci na Sinajském poloostrově, druhý slouží jako záloha pro tento letoun. "Pro plnění úkolů na území České republiky zůstávají dvě letadla a tento počet již nelze redukovat," dodal Pejšek.

Maximálně 250 vojáků

Podle ministra obrany Martina Stropnického i náčelníka generálního štábu Petra Pavla mohou Češi do Středoafrické republiky vyslat zhruba 250 vojáků. Muži v uniformách se připravovali na nasazení v misi OSN určené pro africké Mali. Jelikož je ale uvedená operace plně obsazena jinými státy, mohou Češi zamířit do jiného státu na černém kontinentě. "Zda dojde k vyslání, bude dále záležet na postoji ministerstva zahraničních věcí, samozřejmě by musely misi schválit vláda a parlament," upřesnil Pejšek.

O Středoafrické republice, kde si dosud střety křesťanů a muslimů vyžádaly stovky obětí a téměř milión lidí vyhnaly z domovů, jednal Pan Ki-mun se Sobotkou i s prezidentem Milošem Zemanem, který obecně podporuje větší zapojení Česka do mírových operací Spojených národů.

Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN mohlo celkem účastnit až 12 000 vojáků a policistů. Světová organizace má zajištěno pro mírovou operaci v současnosti 6000 afrických vojáků, 2000 francouzských a 1000 z EU, takže potřebuje zhruba další 3000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám