Hlavní obsah

Koně z útulku kvůli týrání propadnou státu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek dobrovolníků Dream Horse (Kůň snů) z Vejprnic na Plzeňsku provozuje útulek pro staré a týrané koně. O tři z nich ale teď má přijít proto, že se o ně náležitě nestaral. Úředníci z radnice v Nýřanech minulý týden rozhodli, že za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání budou koně odebráni a jejich novým vlastníkem se stane stát.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Koně z útulku provozovaného spolkem Dream Horse mají propadnout státu.

Článek

Verdikt není pravomocný, spolek se proti němu může odvolat ke Krajskému úřadu v Plzni.

Podle informací Práva dostali úředníci podnět od Krajské veterinární správy v Plzni.

Její ředitel Richard Bílý Právu potvrdil, že koně přežívají v nevhodných podmínkách bez zajištění základních chovatelských standardů a potřeb. „Jejich stav se spíš zhoršuje,“ konstatoval Bílý. Jak dodal, ačkoliv spolek má v oficiálním názvu útulek pro staré a týrané koně, rozhodně status útulku nesplňuje.

Chtějí prý pozemky

„Zjištěný neuspokojivý stav není krátkodobý, ale naopak dlouhodobý a existuje důvodná obava z dalšího zhoršení podmínek chovu, které by mohly být příčinou narušení zdravotního a výživného stavu zvířat, jejich onemocnění a v krajním případě i úhynu,“ napsali úředníci v rozhodnutí o odejmutí koní.

Jak Právo zjistilo, státu mají propadnout koně Vivien a také Rarášek a Patriot, jejichž majitelem je přímo oficiální zástupce spolku Pavel Mazan.

Ten popírá, že by se o koně špatně staral, a za rozhodnutím úředníků vidí snahu o likvidaci spolku tak, aby se určitá skupina lidí dostala k pozemkům, které útulek provozuje.

„Nestydí se používat tyhle nekalé praktiky k tomu, aby nás vyštípali. Tady se jedná o pozemky, za které by mohli vyinkasovat milióny,“ prohlásil Mazan. Podle něho úředník, který je podepsaný pod rozhodnutím o odebrání koní, je příbuzný vlastníka sousedního pozemku.

„Ten nás neustále osočuje a volá na nás policajty. Prostě ti lidé vehementně pasou po pozemcích, na které máme nájemní smlouvu,“ uzavřel Mazan.

Jenže porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání není jediným prohřeškem, kterému spolek čelí. Na parcele, již má pronajatu od Státního pozemkového úřadu, načerno postavil kůlny, kotce a další přístavby.

„Majitel pozemku s tím nesouhlasil, a tak jsme přikázali stavby odstranit, což spolek i přes pravomocné rozhodnutí neakceptoval,“ řekl vedoucí Stavebního úřadu v Nýřanech Zdeněk Mráček. Spolek se odvolal k soudu, který vydal předběžné opatření, kterým dočasně pozastavuje výkon rozhodnutí o odstranění stavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám