Hlavní obsah

Na 130 tisíc lidí si nevyměnilo řidičák, pokud už jezdit nechtějí, měli by ho vrátit

Dvě procenta motoristů stále nemají vyměněný řidičský průkaz. Ani tři měsíce po uplynutí zákonného termínu si nový řidičák nezařídilo 128 tisíc lidí. V pondělí to oznámil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. S propadlým průkazem přitom řidiči nesmí sednout za volant v ČR ani v zahraničí. Doklad je navíc majetkem státu, a pokud se člověk rozhodne, že už řídit nehodlá, měl by ho vrátit.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Policisté při dopravně bezpečnostní akci.

Článek

Nejvíce řidičů po skončení loňského roku požádalo o výměnu dokladu v lednu, kdy o nový doklad zažádalo na 50 tisíc majitelů starších vzorů. V únoru o výměnu řidičského průkazu projevilo zájem necelých 13 tisíc a o měsíc později pouze 7200 zájemců, uvedlo ministerstvo dopravy.

Opozdilí žadatelé o výměnu průkazu musí počítat s manipulačním poplatkem 50 korun, který úřady před koncem loňského roku odpouštěly.

Průkazy se mají vracet

Kromě výměny je povinností lidí, kteří se rozhodnou přestat motorová vozidla řídit, nevyužívané řidičské průkazy vrátit.

Podobně jako ostatní doklady je i řidičský průkaz majetkem státu, vracet doklady by tak měli i pozůstalí v případě úmrtí v rodině, uvedlo ministerstvo.

Přestože postupně klesá počet lidí, kteří v minulých měsících o výměnu průkazu zažádali, budou na úřady kvůli výměně dokladů chodit i nadále zejména sváteční řidiči. Ministerstvo dopravy ale do budoucna už nebude statistiky těchto opozdilců sledovat, dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám