Hlavní obsah

Ukrajinci by měli s ruskojazyčnými regiony jednat, myslí si Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman má za to, že ukrajinská vláda by měla jednat se zástupci ruskojazyčných regionů na východě země a měla by zabránit možným střetům se separatisty. Novinářům prezidentovo stanovisko v pondělí tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident podle Ovčáčka trvá na svém postoji ohledně zastrašení Ruska. Připomněl situaci ze srpna 1968, kdy došlo k okupaci tehdejšího Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy.

„V okamžiku, kdy by vstoupila ruská vojska na území východní Ukrajiny, nelze vydávat pouhá politická prohlášení, ale je třeba přistoupit k řešení,” konstatoval Ovčáček.

„Nejde o to, že by NATO mělo podniknout vojenský útok na území Ruské federace,” zdůraznil s tím, že možnou reakcí je například posílení pozic v Pobaltí, Rumunsku či v Černém moři. Rusko by podle prezidenta mělo být varováno, že jeho jednání je nepřípustné.

O preventivním zastrašení Ruska mluvil Miloš Zeman už v pátek na konferenci věnované 10. výročí vstupu ČR do Evropské unie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám